REUTERS

Новий російський закон набирає чинності за два дні, з 1 жовтня 2015 року, і передбачає, що будь-який громадянин РФ зможе попросити визнати себе банкрутом, якщо його борг перевищує 500 тисяч рублів, а сам він не в змозі розплатитися з усіма кредиторами, повідомляє РБК.

"В такому разі він визнається банкрутом і звільняється від непогашеної частини боргу. Закон встановлює, що просити визнати себе банкрутом боржник має право не частіше, ніж один раз на 5 років", - говориться в повідомленні.

План реструктуризації боргу, як випливає з проекту, обов'язково затверджується боржником та схвалюється радою кредиторів.

Відео дня

За даними російського Об'єднаного кредитного бюро (ОКБ), під дію закону про банкрутство потрапляють близько 580 тисяч росіян, які вже не здатні впоратися з борговим навантаженням. Це близько 1,5% від загальної кількості позичальників з діючими кредитами.

При цьому подати позов про власне банкрутство можуть ще 6,5 мільйона російських позичальників, які зараз не платять за своїми кредитами понад 90 днів.

Як підкреслює прес-служба Мінекономрозвитку РФ, інститут банкрутства фізосіб скерований в першу чергу на захист сумлінних боржників, дійсно опинилися в складній життєвій ситуації.

Реалізацію російського закону про банкрутство фізосіб ускладнить позиція арбітражних управляючих, які є обов'язковими учасниками таких процесів. Як зазначив арбітражний управляючий Сергій Стороженко, вартість послуг вкрай низька — лише 10 тисяч рублів, які боржник має покласти на депозит суду.

"Альтруїстів, які буду працювати за такі гроші, буде небагато", - переконаний Стороженко.

Читайте такожУ Росії банки виставили на продаж рекордну суму "поганих" боргів

За його словами, є варіант, що арбітражні управляючі формуватимуть "пакети" справ про банкрутство фізосіб, наприклад, по 100 справ на спеціаліста. "Тоді, можливо, це матиме якийсь сенс для арбітражного управляючого", — сказав Стороженко.