investigator.org.ua

Національний банк України зобов'язав банки в триденний строк надати відомості про наявність банківських рахунків і залишки коштів на них стосовно 388 фізичних і 105 юридичних осіб для виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), введеного в дію указом президента.

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №654 від 1 жовтня, яке вступає в дію сьогодні, 2 жовтня, і діятиме протягом строку застосування санкцій.

У повідомленні наголошується, що банки будуть щомісяця надавати регулятору інформацію за залишками коштів на цих рахунках та про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними у списку санкцій.

Відео дня

Також постанова НБУ визначає порядок реалізації банками санкцій та моніторингу їх виконання, серед яких блокування активів, призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), а також запобігання виведення капіталів за межі України і т. п.

Регулятор нагадав, що реалізація та моніторинг ефективності санкцій доручено Кабінету міністрів україни разом зі Службою безпеки україни, за участю Національного банку та Генеральної прокуратури.

Читайте такожУказ Порошенка щодо санкцій проти Росії набув чинності

Як повідомляв УНІАН, 16 вересня президент України Петро Порошенко підписав указ, яким затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня 2015 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Санкції вводяться терміном на один рік. Обмежувальні заходи стосуються більш 400 фізичних і понад 90 юридичних осіб РФ та інших країн, які причетні до анексії Криму та агресії на Донбасі.