REUTERS

Найбільші швейцарські банки UBS і Сredit Suisse цієї осені почали масово закривати рахунки російським клієнтам, розповіли Forbes три джерела на ринку private banking.

Банки змушують закрити свої рахунки клієнтів з активами менше $5 млн, — говорить банкір, — У разі відмови клієнт зобов'язаний заплатити абонентську плату за ведення рахунку». Вона становить близько тисячі швейцарських франків на місяць.

Читайте такожШвейцарські банки повідомили про підозрілі операції на рахунках ФІФА

Відео дня

За словами ще одного банкіра, минулого року така політика швейцарських банків вже зачепала клієнтів з Росії, але тоді труднощі були у клієнтів з рахунками менше $3 млн. Деякі клієнти потрапляли в неприємні ситуації через те, що банки сповіщали про своє рішення з допомогою пошти.

«Багато російських клієнтів отримали паперові повідомлення у спеціальні орендовані скриньки в Швейцарії, — пояснює банкір, — Природно, пошту в них кожен день ніхто не перевіряє, і клієнти протягом трьох-чотирьох місяців не знали про рішення банку і змушені були заплатити комісію».

Читайте такожДемократи в сенаті США хочуть продовжити санкції проти Росії у 2016 році

На думку співрозмовників видання, банки таким чином мінімізують ризики і переходять на обслуговування більших  рахунків. Журнал зазначає, що російські клієнти не перші, у кого виникли труднощі з рахунками у швейцарських банках. Зокрема, у 2013 році Credit Suisse закривала рахунки клієнтам з країн, які також потрапили під санкції, - Анголи, Туркменістану та Білорусі.