REUTERS

Значне число чиновників Федеральної резервної системи США підтримало можливість підвищення відсоткової ставки в грудні під час останньої наради регулятора, передає Reuters.

Після того, як влітку і ранньої осені ФРС була стривожена волатильністю ринку США і розпродажем китайських активів, більшість учасників вважають, що умови для підвищення відсоткової ставки "можуть бути виконані до наступного засідання", випливає з протоколу засідання ФРС 27-28 жовтня, опублікованого 18 листопада.

Читайте такожФедрезерв США зберіг рівень ключової ставки, але підняти його може вже в грудніБуло прийнято рішення прямо вказати в заяві за підсумками зустрічі на можливість підвищення ставки в грудні. Лише кілька учасників висловили занепокоєння створенням занадто сильних очікувань, йдеться в протоколі. Чиновники наголосили, що ФРС потенційно запізнилася з озвучуванням своїх намірів, і ринки перенесли очікування підвищення відсоткових ставок на наступний рік.

Відео дня

Формулювання протоколу засідання швидко повернули ці очікування на грудень.

"Фінансова система США, схоже, витримала турбулентність на глобальних фінансових ринках без будь-яких ознак системної напруги, - йдеться в протоколі. - Більшість учасників вважали, що знижувальні ризики, що виникають на тлі економічних і фінансових подій за кордоном, знизилися, і вважають, що ризики для прогнозу внутрішньої економічної активності та ринку праці практично збалансовані".

Крім того, чиновники обговорили реальну рівноважну ставку - показник того, наскільки поточні ставки далекі від "нормальних". Учасники очікують, що вона, швидше за все, виявилася негативною під час кризи, потім зовсім трохи відновилася і "в даний час близька до нуля".

Це може означати, що у ФРС мало простору для маневрів, якщо вона хоче уникнути занадто швидкого посилення фінансових умов, а також те, що центробанк ніколи не зможе занадто далеко піти від показника, близького до нуля.

Побоювання настільки серйозні, що кілька чиновників вирішили, що було б розумним передбачити інші способи стимулювання економіки, якщо низькі ставки укорінятимуться на постійній основі.

Як повідомляв УНІАН, ставка ФРС тримається на рівні 0-0,25% з грудня 2008 року. При цьому підвищення ставки в останній раз було зроблено 29 червня 2006 року. Протягом 2007-2008 років Федрезерв поступово знижував ставку до тих пір, поки вона не досягла мінімальної позначки в грудні 2008 року.