REUTERS

Прогноз рейтингу був змінений з негативного на стабільний, йдеться в повідомленні на сайті агентства.

Зазначається, що рейтинг емітента Fininpro було також підвищено до "Caa3" з "Са", відповідно до рейтингу уряду.

Разом з тим, агентство залишило рейтинг на рівні "Са" за урядовими облігаціями у $3 млрд, виплата яких має відбутися у грудні 2015 року. 

Відео дня

Moody's також підвищило кредитний ліміт країни для облігацій в іноземній валюті до "Caa2" з "Caa3", в той час як кредитний ліміт країни для депозитів в іноземній валюті залишився без змін на рівні "Са". Кредитний ліміт країни для боргу і депозитів у національній валюті залишилися також без змін на рівні "Caa2". 

Серед причин, які вплинули на підвищення рейтингів Moody's виділяє врегулювання ситуації із реструктуризацією приватних євробондів у $15 млрд, випущених під гарантії уряду, а також прогрес у політичних та економічних реформах в рамках програми Міжнародного валютного фонду.

Читайте такожFitch не розцінюватиме невиплату Україною "боргу Януковича" як суверенний дефолт

Рішення Moody's, щоб призначити стабільний прогноз за рейтингом уряду емітента "Caa3" відображає поточний баланс ризиків, беручи до уваги як сильну зовнішню позицію (в тому числі пом'якшення вимог з обслуговування боргу в найближчі роки), так і триваючу багатосторонню/двосторонню фінансову підтримку, проти досить тендітної політичної та економічної ситуації, що фіксувалася раніше.

Зазначається, що "російський" борг у $3 млрд не увійшов до списку тих, що підлягають реструктуризації, тому він продовжує нести досить високі ризики.

В агентстві також зазначили, що реструктуризація покращує вимоги з обслуговування боргу України та зовнішньої ліквідності.

Читайте такожMoody's прогнозує зростання економіки країн G20 на рівні 2,8%

Відповідно до класифікації Moody's, боргові зобов'язання з рейтингом "Caa" вважаються такими, що мають дуже низьку якість і схильні до високого кредитного ризику. Зобов'язання з рейтингом "Ca" є високо спекулятивними і, ймовірно, знаходяться у стані дефолту або близькі до нього.

Раніше УНІАН повідомляв, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з рівня "RD" (обмежений дефолт) до "CCC".

Згідно з повідомленням, також Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в національній валюті на рівні "ССС", а короткостроковий рейтинг в іноземній валюті підвищено до "С" з "RD".

За оцінками Fitch, боргова стійкість України поліпшилася, а зниження потреби в рефінансуванні боргів і продовження підтримки офіційних кредиторів дає певний перепочинок і знижує ризик суверенної боргової кризи в коротко- і середньостроковій перспективі.