REUTERS

Раніше банківська система вісім місяців поспіль не виконувала норматив адекватності капіталу, який у вересні знизився до 7,09% за встановленого НБУ мінімально допустимому значення 10%.

За інформацією регулятора, без врахування неплатоспроможних банків норматив достатності капіталу за підсумками жовтня виконується і становить 11,7%.

НБУ пояснює поліпшення нормативу зростанням регулятивного капіталу, який у жовтні по системі банків зріс на 27,8 млрд грн за рахунок виходу з банківської системи «Дельта банку» і внесків у капітал «Правекс-Банку».

Відео дня

Також регулятор відзначає значне зростання показників ліквідності. Зокрема, у жовтні миттєва ліквідність зросла до 70,64%, поточна - до 80,59%, короткострокова - до 88,3%.

У той же час, НБУ відзначає зростання нормативу максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними особами до 46,36% при допустимому максимумі в 25%. Регулятор попереджає, що надмірне кредитування пов'язаних осіб – це ризик для стабільності системи, але запевняє, що веде активну роботу з банками щодо виявлення заборгованості пов'язаних осіб та її погашення, розраховуючи виправити ситуацію за три роки.

В цілому, як відзначає НБУ, динаміка нормативів свідчить про початок стабілізації на банківському ринку.

Також повідомляється, що по ряду банків з першої двадцятки, діагностика яких показала недостатність капіталу, належить затвердження планів врегулювання ситуації до кінця 2015 року.

Читайте такожДо банківської системи України протягом трьох років потрібно "влити" 120 мільярдів гривень

Як повідомляв УНІАН, норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу банківської системи України подолав встановлене НБУ мінімально допустиме значення в 10% в лютому цього року, знизившись до 7,37% на 1 березня.

Раніше до цієї дати НБУ зобов'язав банки провести справедливу оцінку за всіма активними банківськими операціями і сформувати резерви в повному обсязі, одночасно звільнивши банки від заходів впливу за порушення ряду нормативів і зобов'язавши банки поетапно усунути порушення.