ru.wikipedia.org

Національний банк Таджикистану (НБТ) прийняв рішення про закриття всіх пунктів обміну валюти, повідомляє РБК.

"Відповідно до затвердженої НБТ інструкції операції з обміну валюти відтепер можна проводити тільки у банківських центрах обслуговування, головних офісах, філіях та відділеннях комерційних банків", - йдеться в повідомленні.

За даними НБТ, на 1 листопада 2015 року в Таджикистані працювали 1 473 обмінника, з яких 636 були відкриті в столиці країни місті Душанбе.

Відео дня

"Напередодні голова НБТ Джамшед Нурмахмадзода оголосив про те, що в цілях зниження напруженості та запобігання негативних випадків при купівлі-продажу готівкової валюти банк має намір посилити регулювання на внутрішньому валютному ринку. В ході зустрічі голови НБТ з керівниками комерційних банків зазначалося, що саме відсутність належного контролю за діяльністю обмінників стало причиною різкого зростання курсу долара відносно до сомоні (національна валюта Таджикистану)", - зазначає видання.

Подібні заходи пояснюють тим, що "працівники пунктів обміну валют, користуючись цією нагодою, обманним шляхом і спекулятивними методами безпідставно підвищили курс іноземної валюти з метою наживи".

Читайте такожУ Казахстані обвал тенге на 26% протягом дня назвали переходом до плаваючого курсу

Підкреслюється, що переломити ситуацію не допомогло й закриття пунктів обміну валюти (протягом останніх місяців в Таджикистані було припинено діяльність близько 800 обмінників). В ході зустрічі з банкірами глава НБТ пообіцяв, що надалі на кредитні організації, що порушили вимоги Нацбанку, будуть накладати великі штрафи.

Читайте такожУ Киргизстані курс нацвалюти впав до мінімуму за всю історію республіки

Як повідомлялося раніше, в квітні 2015 року НБТ тимчасово припиняв діяльність пунктів обміну валюти з метою "забезпечення стабільності внутрішнього валютного ринку, стабільності курсу сомоні та захисту інтересів клієнтів кредитних організацій".