Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з віце-президентом США Джозефом Байденом сьогодні в Києві.

"Сьогодні нам точно вдалось сказати, що нам вдалося уникнути дефолту, який рік тому здавався таким, що має відбутися", - заявив він.

"За короткий проміжок часу, в умовах агресії, війни, окупації частини нашої законної території я можу наголосити, що ми зробили більше, ніж за всі роки незалежності", - додав Порошенко.

Відео дня

Читайте такожДефолту не буде, Україні списали майже $4 мільярди боргу - Яценюк

Як повідомляв УНІАН, Україна почала переговори про реструктуризацію частини боргу в рамках нової програми з МВФ в березні цього року і розраховує в результаті відстрочки виплат по боргах і їх часткового списання заощадити до 5,2 мільярда доларів у цьому році і до 15,3 мільярда доларів в найближчі 4 роки. Крім того, двома іншими обов'язковими вимогами Фонду є скорочення боргу до 70% ВВП і зниження потреби в зовнішньому фінансуванні до 10-12% до 2020 року.

До теперішнього часу домовитися з кредиторами і провести реструктуризацію вдалося тільки двом державним банкам – "Укрексімбанку" і "Ощадбанку", які отримали відстрочку виплати боргу на 7 років в обмін на підвищення ставки купона без списання основної суми боргу за єврооблігаціями з погашенням у 2015-2018 роках на 1,5 мільярда доларів і 1,3 мільярда доларів відповідно.

У червні міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що Україна "теоретично" в кінці липня може оголосити мораторій на виплати в разі відсутності прогресу в переговорах з кредиторами в рамках чинного законодавства з 17 червня закону. Однак згодом сторони переговорного процесу оприлюднили спільну заяву про прогрес та укладення угоди про конфіденційність, 24 липня Мінфін виплатив купон за євробондами на 120 мільйонів доларів.

Читайте такожЯресько розповіла, що дозволить Україні уникнути дефолту

У середині серпня Київ почав ще один раунд переговорів з кредиторами, який, на думку українського Мінфіну, має стати завершальним. Переговори проходили в Сан-Франциско на прохання Спеціального комітету кредиторів. При цьому український Мінфін назвав цю зустріч останньою можливістю для досягнення спільної домовленості про реструктуризацію і в черговий раз попередив, що наша країна буде змушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування програми співпраці з Міжнародним валютним фондом у разі неможливості досягти домовленості.