REUTERS

Національна рада реформ при президентові України рекомендував уряду і парламенту прискорити проведення податкової реформи, а також прийняти необхідний пакет рішень для зміни податкових ставок з 1 січня 2016 року та поетапної зміни адміністрування податків з 1 квітня 2016 року. 

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Адміністрації президента за підсумками засідання Нацради, яке завершилося в понеділок увечері під головуванням очільника держави. 

Зокрема, як зазначається у повідомленні, учасники засідання дійшли згоди, що податок на прибуток підприємств і податок на доходи фізосіб всупереч намірам не підвищуватимуть. «Ключова позиція в тому, що ми не підвищуємо податкового тиску ні на бізнес, ні на громадянина», - цитує президента Петра Порошенка прес-служба. 

Відео дня

При цьому глава держави зазначив, що податок на прибуток становитиме 17% у 2016 році, а в 2017 ставку буде зменшено на 1%. «На 2018 рік ми визначаємо орієнтир, щодо якого потрібно досягти максимум 20% навантаження на фонд зарплати – приблизно 10% ПДФО і 10% ЄСВ», - зазначив Порошенко. 

Глава держави наголосив, що у світі важко знайти країну, яка б в умовах війни на своїй території знижувала податки. Однак в Україні це необхідно зробити», - впевнений глава держави. На його думку, країні потрібна стратегія поетапного, але радикального і швидкого зниження податкових ставок, зокрема ставки єдиного соцвнеску, вже з 1 січня 2016 року. 

Порошенко визнав, що питання податків та бюджету не є прямою сферою відповідальності президента, однак в умовах часового цейтноту і викликів національній безпеці він готовий виступити модератором дискусії, що розгорнулася між урядом і парламентаріями, які мають різні уявлення про податкову реформу. 

«Прийняття бюджету та змін податкового законодавства є умовою отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. А на сьогодні фінансування МВФ - це одна з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави», - зазначив президент, який запропонував оформити компроміс в один законопроект, який буде подано в парламент. 

«Зміни мають стимулювати розвиток економіки, а ставки податків, адміністрування і прозорість повинні суттєво вплинути на інвестиційний клімат, - сказав Порошенко. – Вони повинні сприяти скороченню навантаження на бізнес, зокрема й для розкриття сірих секторів економіки, де взагалі не ведеться жодного обліку. При цьому зміни не повинні обернутися втратами бюджету. Але все це можна забезпечити лише спільною, об'єднаною роботою». 

Читайте такожДержбюджет на 2016 рік прийматиметься на новій податковій базі - Порошенко

Як повідомляв УНІАН, на початку грудня Міністерство фінансів України оприлюднило проект державного бюджету на 2016 рік та проект податкової реформи. Бюджет на наступний рік передбачає дефіцит на рівні 3,7% ВВП, підвищення соціальних стандартів на 12% з рівня річної інфляції, курс гривні близько 24 грн за долар і обсяг витрат на оборону в розмірі 100 млрд грн. 

Крім того, Мінфін запропонував податкову реформу, яка вирівнює ставки по ключових податках – на додану вартість, на доходи фізичних осіб, на прибуток та єдиний соціальний внесок – на рівні 20%, і при цьому вводить мораторій на зміни податкового законодавства, а також скасовує спрощену систему оподаткування для юридичних осіб і звужує коло підприємців – платників єдиного податку.

Свій проект податкової реформи представив парламентський комітет з питань податкової та митної політики. Варіант реформи від парламентаріїв був більш ліберальним, однак, виявився менш прийнятним для МВФ.

Міжнародний валютний фонд, поки що не призначив дату засідання ради з українського питання, без якого наша країна не отримає чергових траншів кредиту. За словами голови представництва МВФ в Україні Жерома Ваше, попередньо Фонд схвалює урядовий проект, але чекає рішень парламенту. 

Як очікується, парламент почне голосування з податкових змін і проекту бюджету на 2016 рік 10 грудня.