НБУ, Нацбанк / facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк України 10 грудня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації "Банку Велес" за здійснення ним ризикової діяльності та систематичні порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, повідомляється на сайті регулятора.

При цьому банк не введена тимчасова адміністрація.

У повідомленні наголошується, що у вересні НБУ запобіг спробі вивести за кордон близько 460 мільйонів доларів США за документами, що мають ознаки фіктивності, це стало підставою для проведення інспекційної перевірки банку з питань фінансового моніторингу.

Відео дня

Згідно з повідомленням, під час перевірки були виявлені факти здійснення банком ризикової діяльності і цілий ряд операцій, характер яких дає підстави вважати, що вони були спрямовані на уникнення вимог і обмежень, передбачених банківським валютним законодавством, законодавством з питань фінансового моніторингу. Крім того, були виявлені операції, які вказують на участь банку в проведенні фінансових операцій, метою яких є виведення капіталу.

"Близько 90% всіх операцій, здійснюваних банком, були саме такими. За неповний рік їх обсяг перевищив 100 мільйонів доларів США. Крім того, значний обсяг операцій проведено з використанням підроблених документів", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожНБУ назвав 48 банків із непрозорою структурою власності (список)

Регулятор зазначив, що ліквідація банку не вплине на стабільність фінансового ринку через невеликий обсяг активів і незначну кількость клієнтів - фізичних осіб (близько 150 осіб).

Читайте такожНацбанк прийняв рішення про ліквідацію "Дельта Банку"

Довідка УНІАН. "Банк Велес" працює на ринку України з 1994 року і входить до групи невеликих за розміром активів. За даними НБУ, основними власниками банку є громадяни України Костянтин Бондарєв (32,59% акцій), Ірина Гончарова (32,98%), Олександр Кандиба (32,91%).