REUTERS

Учасники ринку критикують так звану "реформу заступника міністра фінансів Олени Макеєвої", повідомляє Апостроф.

"Так, учасники ринку повідомили журналістам, що 15 грудня відбулася презентація податкової реформи Мінфіну в профільному комітеті Верховної Ради з питань оподаткування, де були представлені суперечливі пропозиції", - йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що зазначені пропозиції викликали різку критику народних депутатів - членів Комітету Ради з податками.

Відео дня

Зокрема, Мінфін пропонує серйозно ускладнити умови для існуючої спрощеної системи оподаткування. Для агропрому Мінфін, всупереч коаліційній угоді, пропонує вже з наступного року забирати ПДВ з реалізованої продукції, повертаючи тільки 25% на розвиток сільськогосподарських підприємств. Зараз весь ПДВ може використовуватися сільгоспвиробником для розвитку своїх підприємств.

Пропозиції вноситься в умовах першого за багато років спаду виробництва в галузі та зростання витрат на покупку якісних імпортних посівних матеріалів, племінної худоби, засобів захисту рослин і ветеринарних препаратів.

Найбільше нерозуміння викликала пропозиція Макеєвої підняти на 100%-150% акцизи на пиво, вино, алкогольні напої.

За словами генерального директора асоціації Укргорілка Володимира Остапюка, міністерство створює всі умови для закриття підприємств галузі, звільнення десятків тисяч людей і відродження самогоноваріння в країні.

Мінфін мотивує підняття акцизів необхідністю знизити податки на зарплати. При цьому, згідно з проектом Мінфіну, вводиться податок на пенсії для працюючих пенсіонерів.

Читайте такожКабмін пропонує Раді підвищити акциз на алкоголь і пиво в 2 рази, на сигарети – на 40%

Крім того, Макєєва заявила, що буде підтримувати одну тютюнову компанію (з чотирьох, працюючих в галузі), і особисто ініціює підняття акцизів для цигарок середнього та дорогого цінового сегменту. За словами заступника міністра, Мінфін не згоден з тим, що в дешевих сигаретах "занадто багато акцизу".

Читайте такожМінфін оприлюднив компромісний варіант податкової реформи

"На думку учасників агроринку, очевидно, мова йде про компанії" Імперіал Тобакко, яка фокусується на сигаретах нижньої цінової категорії і платить менше податків серед чотирьох підприємств галузі. Так, у 2014 році Імперіал заплатив менше 16% від всіх податків в тютюновій галузі",- резюмує видання.