Фото УНИАН

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством. Про це йдеться у проекті закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» №3677. 

Чинне законодавство передбачає, що дія мораторію закінчується 1 липня 2016 року. 

Відео дня

Скасування норми про граничний термін дії мораторію спрямоване в першу чергу на завершення боргової операції з «російським» бондами на 3 млрд дол. з терміном погашення у 2015 році. Папери визнані офіційним боргом уряду України і підлягають реструктуризації. Небажання російської сторони йти на переговори щодо цього боргу сприяло тому, що уряд України ухвалив рішення ввести мораторій на виплату боргу в 3 млрд дол., а також боргу низки українських підприємств російським банкам в обсязі близько 507 млн дол.

У пункті 1 статті 4 Закону України «Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» слова і цифри «діє до 1 червня 2016 року» виключити», - йдеться у проекті закону.

При цьому у пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що прийняття документа дозволить уряду виконати всі взяті на себе зобов'язання в частині програми реформ, узгодженої з Міжнародним валютним фондом. «А скасування обмежень щодо кінцевої дати продовжить дію правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань», - йдеться у пояснювальній записці. 

Також наголошується, що призупинення платежів може бути скасовано відразу ж, як буде досягнута домовленість з власниками євробондів з погашенням у грудні 2015 року, а саме – «російського» боргу про реструктуризацію боргу. 

Як повідомляв УНІАН, Україна і Комітет кредиторів 27 серпня досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд доларів, яка передбачає повне списання 3 млрд доларів, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 млрд доларів на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

У периметр реструктуризації увійшов кредит, отриманий Україною в рамках домовленостей між президентом РФ Путіним і на той час президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Кредит був виданий шляхом викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає, що позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський державний фонд.

Україна 12 листопада завершила реструктуризацію держборгу 13 випусків облігацій у зв'язку з початком обміну на нові державні облігації та деривативи. «Російські» облігації не увійшли до переліку паперів, які пройшли реструктуризацію і підлягають обміну на нові папери, у зв'язку з відмовою РФ від участі в цьому процесі. 

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 16 грудня визнала офіційний статус російської позики Україні. 

Однак Мінфін України наголошував, що Україна не зможе погасити борг перед Російською Федерацією в обсязі 3 млрд дол. на тих умовах, під які він був узятий, оскільки це суперечить критеріям програми співпраці з МВФ. Водночас у Мінфіні зазначили, що невиконання зобов'язань за боргом не призведе до крос-дефолту за іншими бондами України.

18 грудня Україна у відповідності з чинним законодавством і раніше взятими на себе зобов'язаннями щодо виконання боргових операцій оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед Російською Федерацією, включаючи борг, взятий урядом Януковича-Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд дол., а також борги держхолдингу «Укравтодор» і Конструкторського бюро «Південне» перед російськими банками. Загальна сума боргу, який потрапив під мораторій, перевищила 3,58 млрд дол.