REUTERS

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради компромісний податковий законопроект, яким пропонується встановити єдину ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) на рівні 22% і скасувати утримуваний з працівників ЄСВ у розмірі 3,6%, а також знизити поріг доходу для «єдинників» 3-ї групи оподаткування у 4 рази - до 5 млн грн.

Про це йдеться у пояснювальній записці до урядового законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (№3688).

Зокрема, законопроектом передбачається підвищення максимальної величини нарахування єдиного соцвнеску до 25 мінімальних зарплат з 17.

Відео дня

Законопроектом пропонується зменшити для підприємців 3-ї групи спрощеної системи оподаткування річний обсяг доходів до 5 млн грн з 20 млн грн, при цьому пропонується збільшити ставки для цієї групи з 2 до 3% (для платників ПДВ) і з 4 до 5% (для неплатників ПДВ). Для підприємців 4-ї групи спрощеної системи оподаткування пропонується збільшити ставку єдиного податку в 1,8 разу і скасувати на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування.

Документом пропонується запровадити єдину базову ставку податку на доходи фізичних осіб на рівні 18% замість діючих ставок 15% і 20%, а також залишити ставку оподаткування дивідендів на рівні 5%.

Читайте такожПередумали: проект бюджету-2016 буде формуватися на базі старого Податкового кодексу

Також Кабмін пропонує Верховній Раді підтримати норму про введення спеціального перехідного режиму оподаткування аграрних підприємств, що передбачає сплату агропідприємствами податку на додану вартість в пропорції 75% в бюджет, 25% - на спеціальні рахунки для подальшого використання за власним бажанням.

«Оподаткування у сільському господарстві передбачає введення до 1 січня 2017 року спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільськогосподарських підприємств в пропорції 75% в бюджет, 25% - на спецрахунок для власного використання, - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. – Скасування з 1 січня 2016 року особливостей оподаткування ПДВ при постачанні зернових і технічних культур, у результаті чого всі платники – експортери зерна отримають право на бюджетне відшкодування ПДВ».

Також Кабмін пропонує ввести ПДВ на послуги з транспортування газу і скасувати ренту за користування українськими газопроводами. Про це йдеться в урядовому законопроекті про внесення змін до Податкового кодексу (№3688).

«Передбачається упровадження оподаткування ПДВ операцій з транзиту природного газу з одночасним скасуванням рентної плати за транспортування природного газу трубопроводами на території України», - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Крім того, проект урядового закону передбачає звільнити від сплати ПДВ імпорт товарів і послуг, які ввозяться як міжнародна технічна допомога. Також від сплати ПДВ пропонують звільнити банківські операції з викупу банками заставного майна у свою власність.

Також Кабмін не відмовляється від планів щодо підвищення у 2016 році ставки акцизу на лікеро-горілчані вироби та пиво в 2 рази - до 141,06 грн за 1 літр 100% спирту і 2,48 грн за 1 літр пива, а також збільшення специфічної ставки акцизного податку на сигарети на 40% - до 318,26 грн за 1 тис. штук, і адвалорної – на 3 процентних пункти, до рівня 15%.

Читайте такожЯценюк пропонує перенести податкову реформу на 2016 рік

Як повідомляв УНІАН, податкова реформа є однією з основних умов виконання Україною зобов'язань за програмою співпраці з ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом.

Раніше Кабмін пропонував встановити ставку податку на доходи фізичних осіб у 2016 році на рівні 18%, в 2017 році – на рівні 17% і знизити ставку єдиного соціального внеску з 41% до 20%. А також скасувати спрощену систему оподаткування для юридичних осіб та оптимізувати кількість груп платників єдиного податку до трьох замість нинішніх чотирьох.