Фото wikipedia.org

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав Фінансову угоду (Проект "Основний кредит для аграрної галузі – Україна") між Україною та Європейським інвестиційним банком. Реалізація Угоди дасть можливість залучити 400 мільйонів євро на 12 років з 4-річним пільговим періодом для підтримки аграрного сектору України. Кошти планується спрямувати на реалізацію проектів в сфері вирощування зернових та олійних культур, модернізації рибного господарства і аквакультури в Україні.

"Ця подія є закономірним результатом напруженої праці Мінагрополітики України спільно з Мінфіном, Мінекономрозвитку, МЗС та Мінюстом України. Нагадаю, що 4 червня 2015 року було підписано Декларацію про наміри щодо фінансування проектів в аграрному секторі України між Мінагрополітики та Європейським інвестиційним банком", - повідомив Міністр.

Кредитором у рамках Проекту виступатиме Європейський інвестиційний банк. Позичальником ресурсів виступатиме Україна в особі Міністерства фінансів, яке за участю Міністерства аграрної політики та продовольства та у взаємодії з ПАТ "Укрексімбанк" здійснюватиме відбір проектів та моніторинг їхньої практичної реалізації.

Відео дня

За рахунок кредитних коштів ЄІБ може бути покрито до 50% вартості визначених проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або кошти кінцевих бенефіціарів. Тому реалізація Проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі, принаймні еквівалентному 800 мільйонів євро.

"Важливим питанням для агробізнесу в Україні є доступ до фінансово-кредитних ресурсів. 400 мільйонів євро – це ті гроші, на які очікували українські аграрії. Кредит ЄІБ дасть змогу країні отримати доступ до європейських коштів і направити їх на підтримку агровиробників", - зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Читайте такожУкраїна хоче отримати від ЄІБ кредит на 400 мільйонів євро

"Ці кошти дозволять профінансувати модернізацію виробництва, створити нові виробничі потужності, розвинути інфраструктуру та логістику. З макроекономічної точки зору та в перспективі це дасть можливість збільшити податкові надходження підприємств до бюджету країни, позитивно вплинути на бізнес-клімат та створити передумови для активізації інвестиційної діяльності", - підкреслила заступник Міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька, яка очолювала делегацію з підготовки проекту.

Читайте такожЄІБ виділить Україні €400 мільйонів кредиту на розвиток інфраструктури

Довідково:                                                                              

Впровадження Проекту забезпечить досягнення таких результатів:

 - залучення до аграрного сектора економіки середньо- та довгострокових фінансових ресурсів;

 - підтримка малих та середніх підприємств; 

 - впровадження заходів з модернізації існуючого виробництв та створення нових виробничих потужностей;

 - розвиток інфраструктури та логістики;

 - покращення платіжного балансу через збільшення експортного потенціалу країни (зернові та олійні культури) та зменшення імпорту (рибне господарство і аквакультури);

 - збільшення податкових надходжень підприємств до бюджету країни;

 - покращення бізнес-клімату та створення передумов для активізації інвестиційної діяльності.