Яценюк / Фото УНИАН

Кабінет міністрів України розраховує на ухвалення парламентом нового Податкового кодексу до кінця 2016 року, як і було озвучено раніше, заявив під час підсумкової прес-конференції прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що з 1 січня 2016 року запроваджуються нові ставки з ключових податків, при цьому упродовж наступного року буде розроблено, проголосовано і введено нові механізми адміністрування податків.

Читайте такожЗростання економіки України наступного року становитиме 2% - Яценюк

Відео дня

«Ми зробили лише перший крок – дещо змінили ставки, систему адміністрування, але системний документ, який подано в парламент, має бути доопрацьований й ухвалений в 2016 році», - сказав Яценюк.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня Верховна Рада України ухвалила зміни до Податкового кодексу, які є компромісом між пропозиціями уряду і парламенту щодо податкових змін, необхідних для виконання дохідної частини проекту державного бюджету на 2016 рік.

Розробники законопроекту змінили підходи до оподаткування аграріїв в частині сплати ПДВ. Розподіл податку вирішено представити в таких пропорціях: для виробників зернових і технічних культур пропорція становитиме 15% на спецрахунки (для подальшого використання на розсуд підприємства) і 85% у бюджет, для виробників тваринницької і молочної продукції – 80% на спецрахунки і 20% у бюджет, для виробників іншої продукції пропорція становитиме 50% на 50%. Раніше пропонували встановити наступну пропорцію для всіх агропідприємств: 75% в бюджет і 25% на спецрахунки підприємств.

Є зміни в акцизній політиці щодо тютюну, спирту і пального. Зокрема, в законопроекті пропонувалося підвищити акциз на пиво і вина, крім натуральних виноградних, на 100%, на спирт і алкогольні напої – на 50%, на слабоалкогольні напої – на 300%. Ця норма була затверджена. Крім того, Кабмін наділили правом встановлювати мінімальні ціни на тютюнову продукцію.

З 1 лютого 2016 року буде введено два однакових за своїм адмініструванням реєстри платників податків, один з яких міститиме дані про підприємства, яким автоматично відшкодовується ПДВ.

Читайте такожЯценюк не збирається ініціювати заміну "своїх" міністрів

Водночас практично без змін залишається спрощена система оподаткування, за винятком визначення доходу для третьої групи. Поріг доходу для платників третьої групи знижено до 5 млн грн з 20 млн грн.

Проголосувати за зміни в Податковий кодекс закликали члени уряду, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, посли країн «Великої сімки», Північної Європи і країн Балтії, а також глава Мінфіну США. На думку фінансистів і дипломатів, податкові зміни були важливими для прийняття бюджету на 2016 рік, а відсутність бюджету могла поставити під сумнів отримання Україною фінансової та консультаційної допомоги від західних партнерів.