Фото УНИАН

Президент України Петро Порошенко закликав український бізнес піти назустріч державі і підвищити зарплати співробітникам на тлі прийнятих податкових змін.

Про це він сказав в ході першої у поточному році прес-конференції.

"Я розраховую, що бізнес піде на підвищення зарплат працівників. Це (зниження податкових ставок і лібералізація податкового законодавства - УНІАН) робилося не лише для того, щоб підвищувати прибуток українських підприємств, але для того, щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку, вони збільшували частку зарплат", - сказав глава держави.

Відео дня

Він повідомив, що під час недавнього візиту на Тернопільщину відвідав одне з підприємств, яке працює з залученням іноземних інвестицій. За словами президента, після аналізу витрат, керівництво підприємства вирішило підвищити зарплату співробітникам мінімум на 10%.

"Закликаю підтримати їх порив", - сказав Порошенко.

Читайте такожПорошенко пропонує Яценюку удосконалити систему оплати праці освітян

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2015 року Верховна Рада України прийняла зміни до Податкового кодексу України. Ставка ЄСВ знизилася до 22%, ПДВ для аграріїв вирішили ввести в наступних пропорціях: для зернових компаній – 85% платежів в бюджет та 15% на спецрахунки для подальшого використання на свій розсуд, для тваринників і молочників – 20% в бюджет і 80% на спецрахунки, для інших підприємств – 50% в бюджет і 50% на рахунку.

Зміни в акцизній політиці наступні: підвищений акциз на пиво та вина, крім натуральних виноградних, на 100%, на спирт і алкогольні напої – на 50%, на слабоалкогольні напої – на 300%. Крім того, Кабмін наділили правом встановлювати мінімальні ціни на тютюнову продукцію.

З 1 лютого 2016 року за рішенням парламенту будуть введені два однакових за своїм адміністрування реєстру платників податків, один з яких буде містити дані про підприємства, яким автоматично відшкодовується ПДВ.

Читайте такожПрезидент пообіцяв військовим зарплату від семи тисяч гривень

Разом з тим, практично без змін залишається спрощена система оподаткування, за винятком визначення доходу для третьої групи. Поріг доходу для платників третьої групи знижений до 5 мільйонів гривень з 20 мільйонів гривень.