/ Фото УНИАН

Україна завдяки проведеній торік реструктуризації державного боргу тільки в 2016 році заощадить 64 млрд грн. Про це в ході виступу у Верховній Раді повідомила міністр фінансів Наталя Яресько.

За її словами, у 2016 році Україна заощадить 10 млрд грн на виплатах з обслуговування державного боргу і 54 млрд грн – на виплатах основної частини боргу.

«Тільки на витратах з обслуговування боргу, тобто на виплаті відсотків, економія в 2016 році становитиме 10 млрд грн, закладено в бюджет 99 млрд грн, а без реструктуризації було б 109 млрд грн. На погашенні основної частини економія в 2016 році становитиме приблизно 54 млрд грн», - сказала вона.

Відео дня

Міністр зазначила, що ця економія вже врахована в балансі ухваленого бюджету на 2016 рік.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію 18 млрд дол. держборгу, яка передбачає повне списання 3 млрд дол., відстрочку платежів на 8,5 млрд дол. на 4 роки, а також фіксування купона на рівні 7,75% річних. За результатами голосування кредиторів більшість з них підтримали запропоновані Україною умови обміну облігацій, крім Російської Федерації, яка погрожує дефолтом за облігаціями та судовими розглядами. Таким чином, за вирахуванням списаного боргу в 3 млрд дол. і боргу перед Росією в 3 млрд дол. загальна сума єврооблігацій, що підлягають реструктуризації, становить 12 млрд дол.

Читайте такожМінфін вкотре закликав РФ погодитися на реструктуризацію "боргу Януковича"

Кабінет міністрів 11 листопада 2015 року затвердив умови випуску нових євробондів і деривативів для завершення реструктуризації. Нові облігації випускаються 9 окремими серіями на загальну суму 11,95 млрд дол. і термінами погашення 1 вересня 2019-2027 років. 

Як зазначала раніше Яресько, Україна не запропонує Росії нових умов реструктуризації боргу в обсязі 3 млрд дол., який був виданий режиму Януковича у 2013 році, визнаний офіційним боргом уряду і потрапив під мораторій на виплату в грудні 2015 року. Однак формат реструктуризації може відрізнятися від боргової операції, проведеної українським урядом у серпні-листопаді 2015 року.