Виталий Хомутынник

Про це у колонці для Forbes пише народний депутат України, співголова групи «Партія «Відродження» Віталій Хомутиннік. За його словами, політика «очищення», оголошена головою НБУ як реформа, перетворилася просто в «зачистку» банків. Внаслідок з банківської системи за останні два роки були виведені 35% банків.

«Для вкладників така політика НБУ вже обернулася фінансовими втратами в понад 130 мільярдів гривень. З урахуванням середнього курсу долара за останні два роки в розмірі 18 гривень, втрати фізичних і юридичних осіб на рахунках ліквідованих банків, становлять майже $7,2 млрд», - пише Віталій Хомутиннік.

Депутат також прогнозує, що ця сума може збільшитися вдвічі, після того як Фонд гарантування вкладів буде передані банки, в яких зараз введена тимчасова адміністрація.

Відео дня

Читайте також"Відродження" закликає депутатів подолати вето президента на закони щодо держфінансування ПТУ та проїзду пільговиків

«Загальна сума втрат буде дорівнювати обсягу кредитів, отриманих Україною від Міжнародного валютного фонду за останні два роки. Нагадаю, що заради цих $11,2 млрд українці продовжують «затягувати паски», платити в рази більше за комунальні послуги та оплачувати зі своїх кишень нові податки уряду. Можна припустити, що така ситуація - це результат некомпетентності керівництва НБУ та його менеджменту. Але судячи з послідовності дій, більше схоже на умисне знищення цілого сектора економіки, через що постраждали сотні тисяч українських сімей і тисячі підприємців. Тягнути з відставкою Валерії Гонтарєвої більше не можна. Це питання в парламенті потрібно розглянути як можна швидше», - підкреслює Хомутиннік.