Фото УНИАН

Національний банк України впроваджує систему дистанційної ідентифікації клієнтів банків BankID і запрошує банківське співтовариство, громадськість та органи виконавчої влади приєднатися до публічного обговорення цієї системи.

Читайте такожНацбанк вніс зміни до правил діяльності банків

Як повідомив регулятор на своєму сайті, до обговорення пропонується обнародуваний НБУ проект положення про Єдину національну систему дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID Національного банку України, що дозволяє проводити дистанційну ідентифікацію для одержання адміністративних послуг в електронному режимі.

Відео дня

Нацбанк відзначає, що, користуючись цією послугою, клієнти банків зможуть уникати черг і складних процедур при отриманні адміністративних послуг від держави, оскільки їх можна буде одержати в онлайн-режимі. З іншого боку, для банків система BankID надасть можливість запропонувати своїм клієнтам нові зручні та корисні банківські послуги в режимі онлайн. Крім того, BankID надає рівні можливості для гравців банківської системи, адже центральний банк не буде зберігати одержані дані про клієнтів банків або використовувати їх у комерційних цілях.

Читайте такожНБУ зможе визнавати банки проблемними через невиконання вимог щодо капіталу

За інформацією НБУ, BankID широко використовується в розвинених країнах світу для спрощення процесу одержання адміністративних послуг громадянами. Подібний сервіс існує у Швеції, Норвегії, Фінляндії, Естонії, Латвії та інших країнах Європи.

Нацбанк нагадав, що реалізація цього проекту передбачена Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

Також повідомляється, що система Нацбанку BankID вже працює у тестовому режимі, а запуск пілотного проекту очікується восени 2016 року.