REUTERS

Проведене опитування Bloomberg економістів показав, що через Brexit сукупні втрати для зростання ВВП єврозони складуть близько 0,6% за період з 2016 по 2018 рік. Це відповідає 66 мільярдів доларів втраченого зростання економіки

До кінця 2018 року країни єврозони недорахуються майже 0,6% зростання ВВП через наслідки референдуму щодо виходу Великобританії з ЄС.

Про це повідомляє РБК з посиланням на опитування економістів, яке було проведено американським агентством Bloomberg.

Відео дня

За основу розрахунків аналітики взяли останні прогнози ЄЦБ, які регулятор оприлюднив на початку червня, тобто ще до рішення британців вийти з Євросоюзу. Попри те, що процес виходу триватиме не менше двох років і наразі навіть не стартував, негативний вплив підсумків референдуму на економіку відчувається вже зараз.

У підсумку, підрахували експерти, зростання ВВП 19 країн єврозони поточного року складе 1,5% замість 1,6%; у 2017 буде сповільниться до 1,4% (проти запланованих 1,7%), а за підсумками 2018 року складе 1,55% (проти знову ж очікуваних регулятором 1,7%).

Читайте такожСорос прогнозує падіння фунта на 20% у разі виходу Британії з ЄС

Свій новий прогноз європейський регулятор опублікує лише у вересні. Проте минулого тижня голова ЄЦБ Маріо Драгі, виступаючи на засіданні Євроради, визнав, що вихід Великобританії з ЄС і пов'язаний з цим складний і непередбачуваний процес переговорів будуть коштувати економіці єврозони 0,3–0,5% ВВП.

За версією ж Bloomberg, ця цифра протягом трьох наступних років по 2018 рік включно складе не менше 0,55%. Використовуючи дані статистичного агентства Eurostat про ВВП європейських країн, агентство укладає, що ці 0,55% загубленого зростання в реальному вираженні складуть не менше 66 мільярдів доларів.

На цьому тлі вже 80% опитаних економістів вважають, що програма "кількісного пом'якшення" (QE) ЄЦБ буде не просто зберегли, але навіть розширено. Зараз європейський регулятор скуповує цінні папери в масштабі 80 мільярдів євро щомісяця, "впорскуючи" гроші в економіку. Востаннє програма QE була розширена на початку березня - до цього вона становила 60 мільярдів євро в місяць.