utg.ua

Реформа державних закупівель на базі електронної системи Prozorro буде ефективною за умови якісного контролю з боку правоохоронних органів, громадських активістів та ЗМІ.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі з посиланням на слова заступника міністра Максима Нефьодова.

“Сама по собі система Prozorro - це інструмент, нехай і дуже ефективний. Реформа публічних закупівель буде успішною лише за умови активного використання даних системи як правоохоронцями, так і громадськими активістами, представниками ЗМІ. Це створить тиск на тих замовників, які намагаються зловживати умовами закупівель або просто не хочуть вчитися працювати ефективно", - сказав він.

Відео дня

За словами Нефьодова, головний принцип системи Prozorro - "всі бачать усе" - забезпечує підзвітність замовників за використання коштів платників податків, а рівний доступ до торгів стимулює конкуренцію і, як наслідок, отримання найкращої ціни.

Читайте такожМолдова хоче впровадити українську систему електронних держзакупівель Prozorro

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 25 грудня 2015 року прийняла закон, що встановлює обов'язкове проведення усіх державних закупівель через систему електронних закупівель Prozorro з 1 квітня 2016 року для міністерств і великих держкомпаній, а з 1 серпня 2016 року – для всіх держкомпаній і держорганів.

Економія бюджетних коштів завдяки системі електронних державних закупівель Prozorro в травні 2016 року склала 217 мільйонів гривень при 16,4 тисячі проведених тендерів. Очікується, що за підсумками 2016 року використання Prozorro дозволить заощадити близько 5 мільярдів гривень до 2017 року - 50 мільярдів гривень.

Українська система Prozorro отримала міжнародну премію у сфері закупівель World Procurement Awards (WPA) в номінації Public Sector.