REUTERS

Валютний ринок у найближчі місяці буде неспокійним, і українська гривня до кінця року подешевшає до долара США до 27 грн/дол. з нинішніх 25 грн/дол., вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожНБУ пояснює падіння гривні зовнішньополітичною ситуацією

Як пояснила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, девальваційний тиск на гривню традиційно посилюється з приходом осені, при цьому населення і бізнес самі створюють підвищений попит на долари і підштовхують гривню до девальвації. 

Відео дня

«Хоча Національний банк України буде згладжувати занадто різкі рухи валютного курсу, продаючи валюту з резервів, ми очікуємо, що до кінця року курс опуститься до рівня лютого поточного року - 27 грн/дол.», - прогнозує експерт.

Старший аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько також прогнозує, що гривня подешевшає до долара до рівня 27 грн/дол., зазначаючи, що це відповідає очікуванням ринку. При цьому банкір не бачить причин скупати долари, вважаючи більш вигідним засобом накопичення гривневі депозити. 

«Середні по ринку ставки за строковими депозитами фізосіб становили 17,6% у липні. Навіть якщо курс гривні повернеться до рівня 27 грн за долар, ступінь девальвації все одно буде нижче, ніж поточна ставка за гривневими депозитами», - пояснив він.

Читайте такожМінекономрозвитку не бачить причин для перегляду прогнозу валютного курсу

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, на відміну від свого колеги, поки що вважає гривню невдалим засобом заощаджень через невизначеність з отриманням чергового траншу МВФ, однак її прогнози щодо курсу на осінь більш оптимістичні. «Ми очікуємо, що восени роздрібний курс гривні буде коливатися в межах 25,2-26 грн за долар, що в принципі не є критичним для ринку», - зазначила Коробкова. 

Довідка УНІАН. Національна валюта України у вересні 2016 року відзначає своє 20-річчя. За 20 років гривня подешевшала до долара США у 14 разів – з 1,7 грн/дол. на момент введення в обіг до 25,3 грн/дол. на даний час. 

У період фіксованого курсу гривня різко девальвувала двічі - до 5 грн/дол. у 1999 і до 8 грн/дол. - у 2008 році. Після переходу до гнучкого курсоутворення, з лютого 2014 року, гривня за середньорічним курсом знецінилася ще утричі. 

Історичний мінімум курсу зафіксований в лютому 2015 року на рівні 30,01 грн/дол.

Загострення ситуації на адміністративному кордоні з Автономною Республікою Крим на початку серпня обернулося коливаннями на валютному ринку, і в результаті гривня щоденно втрачала по 5-10 копійок до долара. 

На початку поточного тижня падіння гривні припинилося. У понеділок, 22 серпня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку на середину торгів встановилися на рівні 25,27/25,31 грн/дол. Таким чином, національна валюта зміцнилася на 1 копійку з рівня відкриття торгів.

Повний текст з коментарями експертів читайте на УНІАН-Економіка в публікації «Ягідка знову: з яким курсом гривня відсвяткує двадцятиріччя».