/ Фото Facebook НБУ

Національний банк України з 1 вересня 2016 року вводить в обіг пам'ятні банкноти номіналом 20 гривень на честь 160-річчя видатного українського письменника Івана Франка.

Читайте такожНацбанк на першому аукціоні продав 45 з 50 золотих монет "25 років незалежності України"

Про це повідомив заступник голови НБУ Яків Смолій у ході брифінгу.

Відео дня

«Пам'ятні банкноти буде введено в обіг із 1 вересня 2016 року. Тираж становитиме 1 мільйон штук. Для нумерування банкнот буде використано серію ЦБ. 20 тисяч примірників цих банкнот буде запаковано в сувенірні конверти й вони реалізовуватимуться нашими регіональними управліннями за ціною 31 гривня. Решта реалізовуватимуться за ціною 27 гривень», - сказав Смолій.

Фото НБУ

За його словами, папір для пам'ятної банкноти виготовлено з додаванням українського льону, що дозволило знизити витрати на її виготовлення та підвищити зносостійкість.

Читайте такожУ Нацбанку запевняють, що введення нових банкнот не вплине на рівень інфляції

Також Смолій повідомив, що нова банкнота буде повноцінним платіжним засобом. «Банкнота є платіжним засобом нарівні з іншими банкнотами, які знаходяться сьогодні в обігу. В магазині нею можна буде розрахуватися», - сказав він.

За представленою в ході брифінгу презентацією, на новій банкноті, як і на банкнотах номіналом 20 гривень, переважає зелений колір.

У центральній частині на лицьовому боці пам'ятної банкноти розміщено портрет Івана Франка. Основним елементом дизайну зворотного боку банкноти залишено зображення будівлі Львівського оперного театру.

Банкнота містить нові оптико-змінні елементи захисту: «віконну» захисну стрічку з ефектом руху фонових зображень і елемент SPARK, що поступово змінює колір у разі зміни кута нахилу банкноти.

Довідка УНІАН. У вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На даний час в обігу знаходяться купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Згідно з чинним законодавством України, виготовлення та зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак та дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виключної компетенції Національного банку України.