Фото УНИАН

Введення Національним банком України в обіг нових банкнот не вплине на рівень інфляції в країні, оскільки цей процес не передбачає додаткової емісії грошей.

Читайте такожНацбанк підрахував кількість готівкових гривень у країні (інфографіка)

Відео дня

Про це повідомив сьогодні журналістам заступник голови НБУ Яків Смолій.

«У нас є два інструменти введення готівки в обіг: купівля комерційними банками готівкової гривні за безготівкову, яка раніше була введена в обіг, і заміна зношених банкнот гривні на нові банкноти, які випускаються. Додаткової емісії в ході введення нових банкнот не відбувається», - пояснив Смолій, відповідаючи на запитання про те, чи не позначиться введення в обіг нових банкнот на рівні інфляції, оскільки банкноти старого зразка з обігу не вилучаються.

Смолій також зазначив, що емісія гривні в Україні здійснюється виключно безготівковим шляхом - за допомогою заміни безготівкових коштів на готівку.

Читайте такожУ Гонтаревої розповіли, скільки "живе" паперова гривня

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 1 вересня 2016 року вводить в обіг пам'ятні банкноти номіналом 20 гривень на честь 160-річчя видатного українського письменника Івана Франка.

У вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На даний час в обігу знаходяться купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Згідно з чинним законодавством України, виготовлення та зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак та дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виключної компетенції Національного банку України.