REUTERS

Рада директорів ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду після більш ніж річної перерви знову розгляне питання виконання Україною програми реформ, затвердженої в березні 2015 року, і ухвалить рішення з приводу надання Києву чергового, третього за рахунком, кредитного траншу, розмір якого, за попередніми оцінками, становитиме близько 1 млрд дол.

Читайте такожУ Путіна незадоволені, що МВФ змінив правила і може кредитувати Україну без оплати "боргу Януковича"

Як наголошується в розкладі роботи Ради, увагу буде приділено не тільки виконанню поточної програми EFF (з використанням механізму розширеного фінансування), затвердженої строком на чотири роки і з обсягом фінансування в 17,5 млрд дол, але також оцінці роботи за попередньою програмою stand-by, що діяла в період з весни 2014 року по лютий 2015 року.

Відео дня

В Україні розраховують на позитивне рішення МВФ про продовження співпраці й виділення коштів. Про це вже заявили президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман і міністр фінансів України Олександр Данилюк. Разом з тим, однією з труднощів в ухваленні рішення може стати позиція Росії, що також має право голосу в Раді директорів МВФ. Як зазначав міністр фінансів РФ Антон Силуанов, Росія виступає категорично проти виділення Україні кредитних коштів. Разом з тим, в Україні вважають неконструктивною позицію Москви і очікують, що більшість членів Ради директорів МВФ будуть на боці Києва.

Читайте такожУ Кабміні кажуть, що повністю виконали "домашнє завдання" для отримання траншу МВФ

За підсумками засідання МВФ випустить офіційне повідомлення про ухвалене рішення, яке через різницю в часі очікується ближче до вечора за київським часом.

Отримання коштів МВФ є ключовою умовою надання нашій країні іншої макрофінансової допомоги, а саме 1 млрд дол кредитних гарантій від уряду США, кредиту в 600 млн євро від ЄС, а також кредиту в 500 млн дол від Світового банку для реалізації енергетичних проектів.

У Національному банку України розраховують, що кошти третього кредитного траншу від МВФ будуть повністю спрямовані в державні резерви. Разом з тим, у НБУ вважають, що третій транш буде не єдиним цього року, і у разі успішної співпраці з Фондом ближче до грудня Україна зможе отримати ще один транш розміром близько 1,3 млрд дол.