REUTERS

Європейський Союз виділить Україні другий транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро ще до кінця цього року за умови, що будуть прийняті необхідні законодавчі зміни.

Читайте такожМВФ підтвердив, що до кінця року може розглянути виділення Україні четвертого траншу

Про це заявив віце-президент Єврокомісії з питань євро та соціального діалогу Валдіс Домбровскіс у ході зустрічі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом. 

Відео дня

«Те, що Міжнародний валютний фонд прийняв рішення про виділення Україні 1 млрд дол., є дуже позитивним сигналом. Ми з боку Європейського Союзу готові зробити все в напрямку виділення нашого другого траншу в 600 млн євро Україні ще упродовж цього року за умови, що будуть виконані ті зобов'язання України, про які було домовлено раніше», - сказав він.

У свою чергу, Гройсман зазначив, що очікує прийняття Верховною Радою необхідних рішень вже наступного тижня.

"Очікуємо, що наступного тижня парламент ухвалить необхідні рішення, і ми зможемо отримати підтримку Європейського Союзу в рамках макрофінансової допомоги - понад 600 млн євро", - наголосив прем'єр.

Пізніше глава уряду повідомив журналістам, що для отримання макрофінансової допомоги Верховна Рада повинна прийняти закон про незалежного регулятора на ринку комунальних послуг, а також привести торгові обмеження, запроваджені Україною у відповідь на аналогічні дії Росії, у відповідність з Угодою про асоціацію.

Як повідомляв УНІАН, пізно ввечері 14 вересня Міжнародний валютний фонд завершив другий перегляд чотирирічної програми співпраці з нашою країною, схваленої в березні 2015 року, і прийняв рішення виділити Києву третій за рахунком кредитний транш обсягом 1 млрд дол. Таким чином, загальний обсяг вже виділеного фінансування становитиме 7,62 млрд дол. при загальному обсязі кредитування 17,5 млрд дол.

Рішення МВФ відкриває Україні можливість отримати 1 млрд кредитних гарантій від уряду США, які будуть конвертовані в євробонди, а також 600 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС і 500 млн дол. кредиту від Світового банку для закупівлі газу для проходження осінньо-зимового періоду.