REUTERS

Занадто швидка лібералізація валютного регулювання може чинити тиск на валютний ринок в Україні і викликати нову хвилю девальвації, говориться на сторінці Національного банку України в соцмережі Facebook з посиланням на виступ заступника голови НБУ Олега Чурія на форумі в Одесі.

"Наш підхід - поступовий, обережний і прив'язаний до наявності макроекономічних передумов", - пояснив Чурій.

За його словами, до пріоритетів НБУ в цій сфері належать торгові операції та прямі іноземні інвестиції.

Відео дня

Також Чурій зазначив, що важливими напрямками для регулятора є ослаблення обмежень для збільшення ліквідності міжбанківського валютного ринку і запровадження інституту маркет-мейкерів.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в цьому році анонсував пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку, установлених протягом 2014-2015 років для стабілізації курсу національної валюти.

Читайте такожКабмін планує до кінця року лібералізувати валютний ринок

На даний час на ринку продовжує діяти ліміт видачі валютної готівки через касу та банкомати в еквіваленті 250 тисяч гривень на одного клієнта на добу, ліміт купівлі готівкової валюти фізособами до еквівалента 12 тисяч гривень в день, а також обов'язковий продаж 65% валютної виручки експортерами та 120-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами.

Сьогодні, 30 вересня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до закриття торгів встановилися на рівні 25,94/25,97 гривні/долар.

Історичний мінімум курсу української гривні відносно долара США, зафіксований в лютому 2015 року, становить 30,01 гривні/долар.