Фото УНІАН

Національний банк України попереджає про системні ризики для фінансової стабільності в результаті прийняття судами рішень про відновлення роботи банків, щодо яких регулятор прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію.

Читайте такожНацбанк перерахував до держбюджету останній транш прибутку на 14 мільярдів

Як зазначається на сайті НБУ, на поточний момент суди прийняли рішення про відновлення діяльності або про скасування рішень щодо віднесення фінустанов до категорії неплатоспроможних щодо 9 банків: «Капітал», «Східно-промисловий комерційний банк», «Велес», «Радикал», «Укрінбанк», «Преміум», «Союз», «Фінансова ініціатива», «Київська Русь».

Відео дня

«Подібні рішення судів вже створили прецедент, коли судова система використовується власниками банків, виведених з ринку, у власних інтересах і як квазілегітимний інструмент повернення таких банків на ринок. Це, у свою чергу, нівелює зусилля НБУ, спрямовані на оздоровлення банків України та очищення банківського сектору від банків-зомбі і банків-мийок», - прокоментував директор юридичного департаменту НБУ Олег Заморський.

Читайте такожУкраїнські банки з початку року скоротили збитки в 4,3 раза – НБУ

Серед існуючих системних ризиків регулятор виділив: повернення на ринок «нездорових» банків, які є загрозою для ефективного і безпечного функціонування банківської системи; ризик неповернення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на виплату вкладів; можливість реструктуризації позичальниками заборгованості перед банком на неринкових умовах, щоб уникнути відповідальності за доведення банків до банкрутств, а також створення прецеденту, який може дати потужний сигнал інвесторам про безперспективність створення в Україні системи захисту прав кредиторів і бізнесу у широкому сенсі.

Також повідомляється, що Нацбанк уже звернувся до Верховного суду України з відповідною заявою про перегляд рішень касаційної інстанції і наголошує на необхідності якнайшвидшого проведення якісної судової реформи, яка не допускала б подібні корупційні дії, підвищила ефективність судової системи і повернула довіру до рішень судів.

Як повідомляв УНІАН, у процесі очищення банківської системи Нацбанк за 2014-2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банки, які передані в управління Фонду гарантування вкладів. З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 17 фінустанов.