president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 1734-VIII "ПРО споживче кредитування", яким визначаються загальні правові та організаційні основи споживчого кредитування в Україні, регулюються відносини між кредитодавцем, кредитними посередниками і споживачами при наданні послуг споживчого кредитування, повідомила прес-служба президента.

Згідно з повідомленням, документ удосконалює чинне законодавство в сфері споживчого кредитування шляхом комплексного регулювання відповідних відносин, що повинно забезпечити розвиток цивілізованого ринку в цій сфері. Крім того, документ убезпечить споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки наданню їм повної і прозорої інформації для прийняття рішення, встановлення відповідальності фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг.

Читайте такожРада ухвалила закон про вдосконалення захисту прав споживачів фінпослуг

Відео дня

Закон також забезпечить надійність банківської та фінансової системи через неможливість видачі кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю, створить дієву систему захисту прав споживачів фінансових послуг через врегулювання питань повноважень державних органів. Він створює такий механізм споживчого кредитування, який забезпечить захист прав і законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців, належну конкурентне середовище на ринках фінансових послуг.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада прийняла закон, що передбачає обов'язкову перевірку кредитної організацією кредитоспроможності позичальника, обов'язкове інформування позичальника про ефективної процентної ставки, а також зміна черговості погашення частин кредиту у разі його прострочення.