фото: УНИАН

Про це повідомляє кореспондент УНІАН.

За проект закону про державний бюджет (№5000) проголосували 274 депутати при необхідних 226.

Читайте такожРада відмовилася розглядати на цій сесії спецконфіскацію і позбавлення нардепів недоторканості

Відео дня

Представляючи документ, міністр фінансів України Олександр Данилюк відзначав, що Бюджетний марафон підходить до свого завершення. «Уряд подав бюджет вчасно з дотриманням усіх термінів і процедур, але традиції приймати бюджет вночі біля ялинки виявилися сильнішими, - зазначав міністр. - Але принципи побудови бюджету - це реалістичність, перспективність і прозорість».

Данилюк підкреслив, що в бюджет закладено тенденції розвитку економіки на найближчі три роки.

«При доопрацюванні законопроекту (про держбюджет - УНІАН) уряд зберіг пріоритети бюджету - підвищення обороноздатності, підвищення соціальних стандартів, розвиток освіти та охорони здоров'я, підтримка сільського господарства і проектів інфраструктури, підтримка регіональних проектів в рамках курсу на децентралізацію. При цьому ми посилили пріоритети: заклали кошти для підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. Для цього враховані витрати бюджету в обсязі близько 28 млрд грн», - сказав міністр.

Читайте такожНацбанк перерахував до держбюджету останній транш прибутку на 14 мільярдів

У свою чергу заступник глави бюджетного комітету Верховної Ради Сергій Мельник підкреслював, що проголосована редакція законопроекту вже враховує прийняті раніше Верховною Радою норми про державні субвенції та податкові зміни.

В ході обговорення законопроекту фракції «Опозиційного блоку», «Самопомочі» та «Батьківщини» висловили ряд претензій до документа, заявивши, що голосувати за бюджет не мають наміру, тому що, на їхню думку, це «не бюджет, а вирок країні». У той же час глава фракції «Народний фронт» Максим Бурбак підкреслював: «Країна повинна увійти в новий рік з прийнятим бюджетом, тому що це бюджет розвитку».

На завершення обговорення проекту держбюджету на 2017 рік прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав: «Ми почали чесний процес формування бюджету на 2017 рік, ми вчасно його подали в парламент, ми провели перше читання. Ми опрацьовували бюджет з 15 вересня». Глава уряду підкреслював, що голосування проти бюджету - це голосування за знищення України і проти підвищення зарплат і розвитку держави.

Читайте такожУ Мінфіні запевняють, що в держбюджеті-2017 достатньо коштів для підвищення "мінімалки" до 3200 гривень

Як повідомляв УНІАН, на початку листопада Кабінет міністрів України подав на розгляд Верховної Ради проект державного бюджету на 2017 рік до другого читання. Доходи держбюджету встановлені в сумі 721,4 млрд грн, що на 15,1 млрд грн більше показника за попереднім проектом. Витрати в оновленому проекті встановлені в сумі 790,4 млрд грн, що також на 15,1 млрд грн більше попереднього показника. Граничний рівень дефіциту залишається на колишньому рівні - 77,5 млрд грн.

Як і раніше, граничний обсяг державного боргу на 31 грудня 2017 року встановлено в розмірі 1,717 трлн грн, гарантованого державою боргу - 579,4 млрд грн, що в сумі становить 2,296 трлн грн.

Основою для розрахунку показників держбюджету на 2017 рік став макроекономічний прогноз, який передбачає зростання реального ВВП на 3%, зростання номінального ВВП до 2,585 трлн грн, споживчу інфляцію до кінця року на рівні 8,1%.