Нинішня система субсидування не дає економічних стимулів для економії газу одержувачами субсидій / leopolis.news

Про це на зустрічі з журналістами 28 грудня заявив голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Ключем для запуску ринку газу для населення є модернізація системи субсидій», - сказав Коболєв, додавши, що він підтримує варіант монетизації субсидій.

За його словами, нинішня система субсидування не дає економічних стимулів для економії газу одержувачами субсидій.

Відео дня

Читайте такожСубсидії не переглядатимуть до кінця опалювального сезону, незважаючи на підвищення "мінімалки"

«Щоб правильно працював ринок, потрібно, щоб у субсидіантів були стимули заощаджувати... Вони будуть більше економити, ми будемо менше імпортувати, і це буде знижувати ціну», - зазначив голова «Нафтогазу».

Як повідомляв УНІАН,Міністерство соціальної політики не бачить в найближчій перспективі можливості переведення фінансування субсидій для населення в грошові кошти, оскільки для цього не створені необхідні умови.

Також у Мінсоцполітики відзначали, є два варіанти монетизації: на рівні підприємств теплокомуненерго, коли їм у грошовій формі виплачуються кошти за субсидіантів, розраховані на підставі соціальних нормативів споживання, і на рівні населення, коли кожне домогосподарство отримує кошти на власний рахунок.

Наприкінці листопада віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що монетизація субсидій, яка передбачає пряму передачу громадянам фінансових коштів, не зможе гарантувати цільове використання грошей.

За оцінками Мінсоцполітики, кількість сімей-субсидіантів в опалювальному сезоні 2016-2017 років становитиме 8,5 мільйона, при цьому, за інформацією Мінфіну, у бюджеті минулого року було закладено 35 млрд грн на ці цілі, а у 2016 році зазначені витрати перевищать 40 млрд грн.