Фото УНІАН

Рада Національного банку України 17 січня проведе засідання, на якому в порядку контролю заслухає інформацію правління НБУ про стан валютного ринку, а також пропозиції щодо його стабілізації.

Читайте такожДолар пробив позначку в 29 гривень на готівковому ринку

Про це йдеться в коментарі голови Ради НБУ Богдана Данилишина, оприлюдненому на сайті Нацбанку.

Відео дня

«Рада Національного банку відстежує розвиток ситуації і надає свої рекомендації правлінню НБУ для прийняття оперативних рішень», - зазначив Данилишин.

За його словами, подібна ситуація на валютному ринку повторюється кілька останніх років, і ключові фактори, які в даний час впливають на обмінний курс, - це сезонність, передноворічні виплати уряду, а також значна сума відшкодування ПДВ і пожвавлення споживчого попиту населення.

При цьому Данилишин зазначив, що є і позитивні фактори, які можуть сприяти відкоту курсу на колишні позиції, зокрема, це ймовірне поліпшення зовнішньоекономічної кон'юнктури для українських виробників.

Читайте такожНацбанк пояснив причину падіння гривні цього року

«На даний момент рівень обмінного курсу - середньозважений річний курс, який закладався у розрахунок держбюджету, - не змінився (середньозважений річний курс - 27,2 грн/дол.)», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, національна валюта продовжує знецінюватися з середини грудня 2016 року. Сьогодні, 13 січня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку на час закриття торгів встановилися на рівні 27,65/27,75 грн/дол., а курси готівкового ринку подолали позначку у 29 грн/дол.

Нацбанк пояснив підвищену волатильність обмінного курсу гривні на міжбанківському валютному ринку зниженням пропозиції валюти в результаті традиційного для перших місяців року сезонного спаду ділової активності.

Історичний мінімум курсу української гривні до долара США, зафіксований у лютому 2015 року, становить 30,01 грн/дол.