Фото УНІАН

Штрафні санкції за невиплату зарплат будуть застосовуватися тільки до порушників чинного закону про підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень.

Про це в ході поїздки в Чернігівську область сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Жити добре повинен не тільки власник бізнесу, але і його наймані працівники. Багато хто це розуміють, але є і ті, хто хоче щось нахімічити, менше сплатити найманому працівнику. Але закон дуже чітко говорить про те, що кожен працівник повинен отримувати не менше 3200 гривень. І якщо роботодавець не нараховує 3200 гривень, він буде оштрафований. Там серйозні штрафні санкції як покарання того, хто не платить (зарплату – УНІАН), – сказав Гройсман. – Але я не хочу нікого карати. Білому бізнесу, який виплачує чесну зарплату, нема чого боятися. Я буду його захищати".

Відео дня

Гройсман нагадав, що Кабмін вже прийняв рішення про проведення перевірок виконання закону про підвищення мінімальної зарплати і групи для перевірок вже створені – як на державному рівні, так і на рівні місцевої влади, які наділені необхідними повноваженнями.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня поточного року в Україні набула чинності норма про підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. Додатковий обсяг видатків на забезпечення підвищення мінімальної зарплати, за оцінками уряду, складе 28 мільярдів гривень. Крім того, з початку року набрали чинності законодавчі норми, якими серед іншого передбачається введення штрафу за виплату зарплат "у конверті" у розмірі 100 мінімальних заробітних плат.

Читайте такожПеревірки виплати зарплат не мають стати інструментом тиску на чесний бізнес - Гройсман

Як підкреслював прем'єр-міністр Гройсман, підвищення зарплат українців у поточному році є однією з ключових завдань уряду на цей рік. За словами прем'єра, уряд вже заклало основи зростання промислового виробництва і розвитку індустріального потенціалу країни, які дозволять роботодавцям забезпечити зростання їх доходів. Однак поряд з виробничим зростанням необхідно забезпечити зростання доходів найманих працівників.

При цьому Гройсман звернув увагу, що уряд буде пильно стежити за виконанням цієї задачі і моніторити ситуацію з виплатою зарплат в бюджетній сфері, так і в приватному секторі. З цією метою в уряді і на місцевому рівні створено спеціальні робочі групи по моніторингу ситуації. Одночасно в Кабміні будуть стежити за тим, щоб виконання закону про виплати зарплат не стало додатковим тиском на чесний бізнес. Гройсман пригрозив звільняти чиновників, які будуть перевищувати свої повноваження і накладати штрафи на законослухняні підприємства.