Иллюстрация REUTERS

На сьогодні в Україні немає необхідності змінювати пенсійний вік, оскільки в країні достатньо інших внутрішніх резервів для забезпечення пенсіонерів. Як повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики, про це сказав міністр Андрій Рева. 

Читайте такожУ Кабміні пояснили, чому в Україні низькі пенсії

«Пенсійний вік необхідно залишити таким, який він є. Позиція уряду в тому, що сьогодні ми не бачимо підстав для підвищення віку. Це в Європі, де платників єдиного соцвнеску стає дедалі менше, це (підвищення віку - УНІАН), треба думати, вихід. В Україні у нас достатньо внутрішніх резервів, оскільки з працюючих громадян тільки половина сплачує ЄСВ, - сказав міністр. - Нам необхідно стимулювати сплату цього податку в Пенсійний фонд. І головне, щоб вони (платники податків - УНІАН) зрозуміли, що, не виплачуючи податки сьогодні, завтра вони не отримають права претендувати на пенсію для себе» 

Відео дня

Міністр нагадав, що на сьогодні пенсійний вік для чоловіків становить 60 років. Жінки виходитимуть на пенсію в 60 років не раніше 1 січня 2021 року. Сьогодні на пенсію можуть претендувати жінки 58 з половиною років. 

Читайте такожГройсман назвав ключове завдання пенсійної реформи

Як наголосив Рева, підвищення пенсійного віку зараз означатиме свого роду покарання для працівників, які чесно сплачували пенсійні внески. 

Як повідомляв УНІАН, проведення в Україні пенсійної реформи є однією з ключових реформ, озвучених основним кредитором країни - Міжнародним валютним фондом. При цьому завданням реформи є скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду, який на поточний момент перевищує 150 млрд грн і буде покритий переважно за рахунок дотацій з державного бюджету. За розрахунками уряду, скорочення дефіциту ПФ можливо за рахунок детінізації зарплат і підвищення рівня платіжної дисципліни, зокрема, дисципліни сплати єдиного соціального внеску як ключового платежу до Пенсійного фонду. На сьогодні з 16 млн громадян України, які працюють ЄСВ платять не більш як 10 млн.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко наголошував, що Україна не брала на себе фіксованих зобов'язань підвищувати пенсійний вік у рамках пенсійної реформи, тому уряд не робитиме будь-яких кроків у цьому напрямі.

Сьогодні, 18 січня, Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2017 рік з доходами 284 млрд грн і дотацією з державного бюджету в розмірі 141 млрд грн.