Україна хоче отримати кредит Міжнародного валютного фонду (МВФ) малими зусиллями, фактично не виконавши умов Фонду, на яких він твердо наполягає. Про це йдеться в переданому УНІАН аналітичному звіті компанії з управління активами "Кінто".

На думку аналітиків "Кінто", уряду навряд чи вдасться виконати умови МВФ, і результати можуть бути невтішними.

"Традиційно напередодні приїзду місії МВФ до України в уряді заговорили про можливість підвищення тарифів на тепло і газ для окремих верств населення і про наміри запровадити гнучкіше курсоутворення на валютному ринку. Водночас іще недавно заявлялося прямо протилежне", - наголошується в звіті компанії . Як зазначили в "Кінто", те, що уряд "час від часу свідомо вдається до декларативних заяв, які не передбачають за собою конкретних дій, відомо вже давно, тому їх не слід розцінювати як зміну політичного курсу".

Відео дня

"Можливо, у цьому контексті Україні варто поспішити з виходом на зовнішні ринки запозичень слідом за «Укрексімбанком», оскільки «вікно» для країни може залишатися відкритим ще максимум кілька тижнів. Коли стане ясно, що прогресу в переговорах з МВФ не буде, це «вікно» може швидко закритися", - додали в компанії.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Микола Азаров 18 січня ц.р. заявив, що Україна готова піти на диференційоване підвищення тарифів на комунальні послуги для населення для досягнення компромісу з МВФ про відновлення програм фінансування. Він також зазначив, що уряд має намір відмовитися від жорсткої монетарної політики, щоб уникнути в 2013 році наднизької інфляції, як це сталося в 2012 році.

29 січня до України прибуває місія МВФ для початку переговорів за новою програмою stand-by. Орієнтовно місія пробуде в країні до 12 лютого.

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов заявив, що Україна розраховує домовитися з Міжнародним валютним фондом про отримання нового кредиту stand-by в обсязі 10 млрд SDR (близько 15,4 млрд дол.).