Народний депутат України Микола Левченко (Партія регіонів) пропонує Верховній Раді встановити відповідальність за невчасне казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі депутата, М.Левченко вніс до парламенту відповідні законопроекти (№2382, зареєстрований 25 лютого) «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невчасне казначейське виконання місцевих бюджетів» і (№2381, зареєстрований 25 лютого) «Про внесення доповнень до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення казначейського виконання місцевих бюджетів».

Згідно з цими документами, територіальні Управління Державної казначейської служби України нестимуть відповідальність за невчасну оплату витрат державного і місцевих бюджетів, а їх керівники - дисциплінарну і адміністративну відповідальність.

Відео дня

Ці законопроекти передбачають внесення змін до Бюджетного кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроектів, з кінця 2012 року по всій Україні загострилася проблема блокування платежів органів місцевого самоврядування, незважаючи на наявність коштів на їх рахунках в органах Державної казначейської служби України.

Наприклад, по місту Донецьку на 1 січня 2013 р. не були проведені платежі на загальну суму 130 млн грн. Такі обсяги затримок, на думку М.Левченка, не дозволяють розрахуватися з організаціями і підприємствами, які здійснюють благоустрій міста, ремонт будинків, доріг, надають транспортні і медичні послуги. Це зі свого боку призводить до проблем установ бюджетної сфери і соціальної інфраструктури, зокрема до виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. І подібна картина характерна для інших міст України, зазначає депутат.

На думку М.Левченка, якщо запропонований законопроект ухвалять, то керівникам казначейств у регіонах загрожує відповідальність у вигляді штрафу від 850 грн і до 1 тис. 360 грн у разі повторного порушення протягом року. Водночас у проекті пропонується введення механізму офіційної безпроцентної позики у місцевих бюджетів на потреби державного бюджету на строк до 1 місяця.

За словами депутата, «сьогодні проблема неплатежів казначейства вийшла на перший план у роботі місцевих органів влади, і її необхідно розв’язувати невідкладно». М.Левченко вважає, що, незважаючи на низький рівень санкцій, цей законопроект створить прецедент відповідальності, яка надалі може змінюватися і посилюватися від адміністративної до кримінальної.

Як повідомляв УНІАН, за оперативними даними Державної казначейської служби України, до загального і спеціального фондів Державного бюджету в січні-лютому 2013 року надійшло 54,5 млрд грн, що на 2,7 млрд грн (5,1%) більше від показника січня-лютого 2012 року. У січні 2013 року до загального і спеціального фондів Державного бюджету надійшло 23,2 млрд грн, що на 1,5 млрд грн (на 6,8%) більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Згідно з повідомленням Держказначейства, до загального фонду держбюджету надійшло 20,1 млрд грн, що на 2 млрд грн (на 10,8%) більше від торішнього показника, до спеціального фонду - 3,1 млрд грн.