Продажу валюты физлицам ограничили на уровне 50 тыс. грн в месяц

Національний банк України обмежив продаж валюти фізичним особам для подальшого переказу за кордон на рівні 50 тис. грн на місяць.

Відповідна норма закріплена постановою Нацбанку №49 «Про заходи щодо діяльності банків і проведення валютних операцій».

«Тимчасово дозволити банкам купувати іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України за дорученням фізичних осіб-резидентів і нерезидентів з метою переказу за межі України за поточними валютними неторговими операціями в сумі, що не перевищує в еквіваленті 50 000,00 (п'ятдесят тисяч) гривень на місяць на одну фізичну особу», - говориться в постанові.

Відео дня

Ці вимоги не розповсюджуються на оплату витрат на навчання, оплату витрат на лікування в медичних установах іншої держави, на оплату витрат на транспортування хворих, оплату витрат, пов'язаних зі смертю громадян за кордоном (транспортні витрати і витрати на поховання), перекази, які здійснюються на підставі вироків, рішень, визначень і ухвал судових, слідчих та інших правоохоронних органів, перекази, що здійснюються громадянами у разі виїзду за кордон на постійне місце проживання, перекази коштів, одержаних як оплата праці нерезидентами в Україні, пенсії та аліменти.

Читайте такожГлава НБУ впевнений, що ситуація на валютному ринку стабілізується найближчим часом

Згідно з постановою, банки також зобов'язані зараховувати гривневі кошти за заявками юридичних осіб і фізосіб-підприємців на придбання іноземної валюти на окремий рахунок. Ці кошти можуть бути використані для фактичної купівлі валюти не раніше, ніж на шостий операційний день після зарахування гривневих коштів з цього приводу. А до цього, на наступний операційний день після одержання заявки на придбання валюти, банки зобов'язані подавати зведений регістр таких заявок до Національного банку України.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 7 лютого вводить тимчасові обмеження щодо операцій з рахунками клієнтів за їхнім дорученням і на купівлю валюти. Відповідні обмеження передбачені постановою НБУ №49, яка підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу і не обмежує використання громадянами їхніх доходів і заощаджень.