Один из парков Шанхая (Китай)

Корпоративна заборгованість Китаю досягла рекордного рівня і, ймовірно, посилить процес національної реструктуризації та збільшить число дефолтів, оскільки проблеми з виплатою кредитів зростають, повідомляє Рейтер.

За оцінкою Standard & Рoor's, загальний обсяг невиплачених банківських запозичень і боргів за облігаціями у китайських нефінансових компаній досяг приблизно $12 трильйонів до кінця минулого року, що перевищує 120 відсотків ВВП.

Зростання заборгованості китайських компаній було безпрецедентним. Аналіз, проведений Thomson Reuters щодо 945 зареєстрованих на біржі середніх і великих нефінансових компаній, показав, що з грудня 2008 року по вересень 2013 року загальна заборгованість зросла більш ніж на 260 відсотків - з 1,82 трильйона юанів ($298,4 мільярда) до 4,74 трильйона юанів ($777,3 мільярда).

Відео дня

Читайте такожКитай скоротив орієнтир зростання промвиробництва

Хоча кредитна криза в найближчому майбутньому не очікується, аналітики говорять, що компанії у найбільш обтяжених боргами секторах Китаю, таких як машинобудування, перевезення вантажів, будівництво та виробництво сталі, продають активи і здійснюють злиття, щоб уникнути дефолту за зобов'язаннями.

Очікуються нові дефолти, сказав Крістофер Лі з Standard and poor's в Гонконзі.

"Вартість запозичень вже росте через брак ліквідності, - сказав він. - Попереду збільшення диференціації та вибірковості щодо ризиків та кредитування".

Читайте такожКурс юаня різко впав щодо долара

Китай рідко допускає корпоративні банкрутства, особливо державних компаній, частково зі страху, що звільнення призведуть до суспільних заворушень.