Греция / REUTERS

Греція досягла угоди з міжнародними кредиторами щодо структурних та фінансових заходів, які відкривають шлях до виділення Афінам чергового траншу кредитів. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас, передає ИТАР-ТАСС.

Глава уряду особливо підкреслив, що в угоді не передбачаються нові заходи жорсткої економії. "Не потрібні, не будуть застосовуватися нові заходи жорсткої економії, як це з постійною підозрілістю хтось прогнозував, - сказав прем'єр. - Угода значно полегшить життя грецьким громадянам".

Самарас повідомив, що завдяки досягнутому в 2013 році первинного профіциту держбюджету приблизно в 1,5 млрд євро (перевищення держдоходів над витратами без урахування обслуговування державного боргу) вдасться виділити "понад 500 млн євро на підтримку 1 млн греків на основі критеріїв їхнього сукупного сімейного доходу та вартості майна, а також військових з місячними зарплатами нижче 1500 євро".

Відео дня

"Частина від суми профіциту буде спрямована, за домовленістю з кредиторами, на виплату держборгу країни, - сказав прем'єр. - На допомогу бездомним та зміцнення служб, які надають їм підтримку, буде виділено додатково 20 млн євро".

Читайте такожГреція і кредитори не змогли домовитися про новий транш

Міністр фінансів країни Янніс Стурнарас також повідомив, що "завершилися важкі переговори", додавши, що зараз допрацьовується остаточний текст документа.

Угода досягнута після шести місяців переговорів з представниками місії "трійки" міжнародних кредиторів (ЄС, ЄЦБ і МВФ), які стартували ще в вересні 2013 року. Переговори часто зривалися через розбіжності з різних питань, включаючи звільнення з держсектора і ринкові реформи.