Доллар

Міністерство фінансів України прогнозує середньорічний курс гривні до долара за підсумками 2014 року на рівні 10,5 грн за долар, повідомив журналістам міністр фінансів Олександр Шлапак.

«Я впевнений, що у нас буде достатньо коштів для того, щоб створити відповідну фінансову подушку і утримати долар на рівні... 10,5 грн до кінця року», - сказав Шлапак.

До того ж він уточнив, що ключовою умовою збереження такого прогнозу стане надання Україні коштів від Міжнародного валютного фонду.

Відео дня

«Як тільки ми отримаємо перший транш від МВФ, у нас буде серйозний партнер, який доведе нашу платоспроможність, оскільки будь-який донор, який сюди приїжджає, чи то Єврокомісія або Світовий банк, говорить тільки про одне - ми готові надавати кошти у тому випадку, якщо такий макроекономічний експерт, як МВФ, підтвердить вашу платоспроможність», - сказав Шлапак.

Крім того, згідно з прогнозом міністра, наявність коштів від МВФ дозволить наростити резерви Національного банку. «Якщо ми отримаємо досить хороший ресурс від МВФ, отримаємо ресурс від інших структур, у Нацбанку буде можливість поповнити резерви. Вони самі порахують наскільки, але те, що вони зростатимуть, - це реальна річ», - підкреслив міністр.