Fitch положительно оценивает договоренности Украины и МВФ / REUTERS

Домовленість за програмою співпраці stand-by між Україною і Міжнародним валютним фондом є позитивним кроком, проте вона не знімає основних викликів, що стоять перед українською економікою. Про це йдеться у коментарі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, опублікованому на корпоративному сайті.

«Оголошення про досягнення домовленості за програмою stand-by позитивне для кредитної історії України, надає доступ до зовнішнього фінансування і одночасно обумовлює можливості реформ для збалансування економіки і скорочення дефіцитів, - йдеться у коментарі. – Але при цьому зберігаються істотні геополітичні ризики в регіоні і вірогідність подальшого посилення конфлікту в Криму. Крім того, раніше допущені невдачі в непопулярних структурних реформах вже приводили до блокування програм співпраці України і МВФ, а нинішні реформи - це довгостроковий процес».

У Fitch також нагадали, що серйозні кредитні ризики зберігаються через низький суверенний рейтинг України, який на даний момент знаходиться на рівні «ССС».

Відео дня

Читайте такожПерший транш кредиту від МВФ може становити $3 млрд

Водночас в агентстві очікують, що досягнуті домовленості між Україною і МВФ можуть бути схвалені Радою директорів фонду і документально оформлені в квітні. Тоді ж прийде перший транш коштів.

«Україна потребує зовнішнього фінансування, і тому отримання траншу від МВФ, разом з фінансовою допомогою з інших джерел, включаючи ЄС, зможе значно знизити ризик несплати боргових зобов'язань, пік яких припадає на травень і червень», - наголошується у коментарі.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр фінансів України заявив, що перший транш кредиту від Міжнародного валютного фонду може становити 3 млрд дол.

Вчора, 27 березня, Міжнародний валютний фонд на рівні керівництва місії домовився з українським урядом про програму співпраці stand-by строком на два роки і з обсягом фінансування 14-18 млрд дол. У цілому програма розблоковує фінансову допомогу від широкого кола фінансових організацій, яка може становити до 27 млрд дол. упродовж двох років.

МВФ є ключовим кредитором економіки України, співпраця з яким активно поновилася після трирічної перерви наприкінці лютого поточного року з приходом нового Кабінету міністрів Арсенія Яценюка.