Госфинмониторинг расследует факты отмывания средств окружением Януковича

Державна служба фінансового моніторингу України за результатами розслідування фактів відмивання грошей, одержаних від корупційних дій екс-президента України, колишнього уряду і пов'язаних з ними осіб, у березні поточного року направила до правоохоронних органыв 126 матеріалів на 77,2 млрд грн, повідомляється на сайті відомства.

Держфінмоніторинг повідомив, що з 1 березня по 1 квітня поточного року концентрувався на розслідуванні фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання і привласнення державних коштів і майна колишнім президентом України, його близькими, а також посадовцями колишнього уряду і зв'язаними з ними особами.

«За результатами проведених розслідувань у березні до правоохоронних органів направлено 126 матеріалів, згідно з якими сума операцій, що підозрюються в легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, становить 77,2 млрд грн», - йдеться в повідомленні. За результатами вжитих заходів Держфінмоніторинг у березні поточного року виявив на території України рахунки 67 фізичних осіб і заблокував кошти, при цьому загальна сума заблокованих коштів становить 2,2 млрд грн.

Відео дня

Зокрема, заблоковано коштии на банківських рахунках на суму 261,1 млн. грн, 15 млн. дол., 2,6 млн. євро і 0,4 млн. російських рублів, дорогоцінні метали (золото і срібло) загальною вартістю 3 млн. грн, а також акції загальною вартістю 1,1 млрд грн. Крім цього, на банківських рахунках 7 юридичних осіб, пов'язаних з вищезазначеними фізособами, заблоковано кошти на загальну суму 630,9 млн. грн.

Читайте такожКурченко запевняє Європу, що він чесний бізнесмен, і просить розморозити його активи

Також Держфінмоніторинг повідомив про проведення фінансових розслідувань щодо осіб, причетних до організації умисного масового вбивства людей і сепаратистської діяльності на території України.

Під час проведення розслідувань Держфінмоніторинг координує свою діяльність з Генеральною прокуратурою, Службою безпеки, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством доходів і зборів і Національним банком України.

Також повідомляється, що проводиться пошук активів за кордоном, у рамках якого Держфінмоніторинг направив запити в підрозділи фінансових розвідок 136 країн світу для встановлення і подальшого блокування банківських рахунків, корпоративних прав, цінних паперів та інших прав вимоги, рухомого, нерухомого майна й інших активів.

Держфінмоніторинг наголошує, що зазначені розслідування проводяться з безпрецедентної підтримки іноземних партнерів, особливо з боку підрозділів фінрозвідки і правоохоронних органів США та Великої Британії.

Одночасно Держфінмоніторинг спільно з Національним банком України вживає заходів щодо припинення діяльності так званих центрів конвертацій і незаконного виведення валютних коштів за межі України.

Як повідомляв УНІАН, за підрахунками Федерації роботодавців України, обсяг хабарів, які український бізнес був змушений виплачувати чиновникам, досягнув 160 млрд грн на рік.

У березні поточного року голова НБУ Степан Кубів заявив, що в Україні працювало близько 10 банків - центрів конвертацій, оборот готівки в яких за минулий рік становив 146 млрд грн.

Довідка УНІАН. Державна служба фінансового моніторингу України (Держфінмоніторинг) — центральний орган виконавчої влади при Кабінеті міністрів, створений у 2003 році для реалізації державної політики у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або для фінансування тероризму.