Уповільнення темпів зростання економіки Росії в 2014 році може негативно вплинути на якість активів і показники прибутковості російських банків, йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's, пише "Прайм".

Агентство відзначає, що за його прогнозами,ВВП Росії скоротиться приблизно на 1% поточного року; волатильність на фінансових ринках лише погіршить ситуацію уповільнення зростання, що бере початок у 2011 році. Тому Moody's зберігає негативний прогноз російської банківської системи.

Відео дня

Експерти Moody's вважають, що зростання кредитування в Росії в 2014 році також сповільниться до 10% в номінальному вираженні проти 17% у 2013 році і 20-30% у 2011-2012 роках. Відзначається, що найбільш схильні до негативних наслідків погіршення економічного становища сектора споживчого кредитування та кредитування малого і середнього бізнесу.

"До того ж Moody's очікує, що зменшення прибутку компаній, уповільнене зростання доходів населення і підвищені ставки за деякими кредитами сприятиме погіршенню якості активів у всіх сегментах кредитування", - додається в релізі.

Зі свого боку зростання резервів на втрати за кредитами і тиск на чисті процентні доходи призведе до падіння прибутковості банків. Тоді як Moody's не очікує подальшого скорочення буферного капіталу, хоча і зазначає, що запаси капіталу зменшилися в останні роки.

Головним завданням для російських банків аналітики агентства називають пристосування до нової ситуації в економіці - з низькими темпами зростання і зниження прибутку, високим рівнем кредитного ризику та конкуренцією, що посилилася за кредитоспроможних клієнтів. Така обстановка буде сприятлива для великих державних банків та створить умови для подальшої консолідації банків.

Читайте такожРосія визнала проблеми з економікою через захоплення Криму - ЗМІ