Ситуация на валютном рынке Украины заметно стабилизировалась / www.tourdnepr.com

Ситуація на валютному ринку України помітно стабілізувалася на тлі інформації про проведені переговори між Україною і ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на брифінгу в Києві міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета. 

«Гривня повернулася якщо не до нормального, то до більш природного рівня», - сказав він, звернувши увагу на те, що ще неділю тому становище на валютному ринку залишало бажати кращого. 

Відео дня

При цьому Шеремета погодився з раніше висловленою думкою голови Національного банку Степана Кубіва про те, що фізично грошей МВФ в Україні поки що немає, але основний сигнал переговорів – про потенційну можливість виділення Україні коштів - вже заспокійливо вплинув на учасників ринку. 

Раніше директор Європейського департаменту МВФ Реза Могхадам також заявляв, що одержання Україною перших кредитних траншей у рамках виконання програми співпраці з Міжнародним валютним фондом сприятиме збільшенню валютних резервів країни і стабілізації курсу національної валюти, який на даний момент демонструє дуже високу волатильність. 

У лютому НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку і ухвалив рішення не втручатися у валютний ринок у формі інтервенцій. Одночасно регулятор вирішив підтримувати ліквідність банківської системи при посиленні заходів до валютних спекулянтів. З початку цього року гривня за офіційним курсом девальвувала до долара США більш ніж на 50%.