Советник Путина предлагает радикальные меры по защите экономики от санкций / hvylya.org

Радник президента РФ Сергій Глазьєв запропонував Мінфіну свій радикальний план з 15 дій для захисту російської економіки у відповідь на можливе розширення санкцій з боку США і Євросоюзу, повідомляє газета «Ведомости» з посиланням на документ.

За даними видання, план Глазьєва переслідує дві мети: швидко відреагувати на санкції, а потім - максимально знизити залежність Росії від зовнішнього світу. Необхідно знизити обіг долара в російській економіці, причому зміни мають торкнутися і фінансових операцій в держсекторі, і приватних компаній, і навіть населення.

Відео дня

Насамперед, радник Володимира Путіна пропонує вивести всі активи і рахунки в євро і доларах з країн НАТО в нейтральні, а також провести випереджальний продаж облігацій країн НАТО. Банк Росії, у свою чергу, повинен швидко скоротити доларові інструменти і позбутися від держоблігацій країн, які заявили про підтримку санкцій проти Росії.

Держкорпорації і держбанки повинні отримати можливість замістити кредити від західних банків рублевими. Фінансувати це буде ЦБ - він випустить цільову емісію, а гроші розмістить Зовнішекономбанк.

Читайте такожІнвестори знову виводять гроші з орієнтованих на РФ фондів

Потрібно також знизити залежність фінансового сектора Росії від іноземної інфраструктури та залежність економіки від доларових розрахунків. Потрібно буде обмежити валютну позицію комерційних банків, що допоможе запобігти спекуляції з рублем і втечі капіталу. Банкам доведеться створювати 100%-ві резерви за борговими зобов'язаннями нерезидентів.

Читайте такожАдміністрація Обами попередила інвесткомпанії про нові санкції проти Росії

Крім того, Глазьєв радить перейти на національні валюти у розрахунках Росії з країнами Митного союзу та іншими недоларовими і не європартнери. Він також вказує, що потрібно провести роз'яснювальну роботу з населенням, щоб воно не сподівалося на валюту, оскільки валютні зобов'язання комерційних банків при введенні санкцій також будуть заморожені.