Импорт товаров снизился на 23% в годовом выражении /

Зведений платіжний баланс України у січні-березні 2014 року зведено з дефіцитом у 4,276 млрд дол. США проти профіциту в 1,821 млрд дол. США роком раніше, повідомляється на сайті Національного банку України.

За оперативними даними НБУ, в березні 2014 року дефіцит зведеного платіжного балансу становив 203 млн дол. і, таким чином, значно скоротився порівняно з першими місяцями 2014 року (2,138 млрд дол. у лютому і 1,935 млрд дол. – у січні), що було обумовлено відновленням припливу коштів по фінансовому рахунку. 

Дефіцит поточного рахунку в січні-березні становив 602 млн грн, що в п'ять разів менше дефіциту за підсумками аналогічного періоду минулого року, зокрема в березні дефіцит становив 238 млн дол. Нацбанк пояснює низький рівень дефіциту третій місяць поспіль різким скороченням імпорту внаслідок зниження економічної активності та девальвації національної валюти.

Відео дня

Імпорт товарів знизився на 23% у річному виразі, до 5,5 млрд дол., зокрема енергетичного імпорту - на 27,5% через зниження імпорту природного газу й нафти, неенергетичний - на 21,6% через зниження внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту. Поставки продукції машинобудування скоротилися на 41,1%, продовольчих товарів - на 17,8%, промислових виробів - на 30,8%.

Експорт товарів за даний період залишився практично на рівні відповідного періоду минулого року (знизився на 0,6% - до 5,2 млрд дол., що обумовлено падінням експорту металургійної продукції на 12,8% і продукції машинобудування на 10,2% переважно за рахунок скорочення поставок на ринки Російської Федерації, що компенсувалося зростанням експорту по інших товарних групах, зокрема продовольчих товарів - на 15,3% завдяки збільшенню експорту зернових, і мінеральних продуктів - на 16,2% у результаті зростання поставок руди та шлаків, а також виробів хімічної промисловості).

Нацбанк підкреслює, що на відміну від перших двох місяців, у березні фінансовий рахунок був зведений із профіцитом у 35 млн дол., що обумовлено перш за все зростанням запозичень приватним сектором. Водночас за підсумками січня-березня фінансовий рахунок залишається дефіцитним, і дефіцит становив 3,674 млрд дол., тоді як за аналогічний період минулого року був профіцит у 4,955 млрд дол.

Також повідомляється, що чистий відплив прямих іноземних інвестицій у першому кварталі становив 543 млн дол., зокрема в березні - 359 млн дол., тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований приплив інвестицій обсягом 821 млн дол. і 346 млн дол. відповідно.

У березні було проведено чергове планове погашення кредиту МВФ у розмірі 193 млн дол., при цьому в результаті поступового переходу до гнучкого курсоутворення резервні активи скоротилися лише на 0,4 млрд дол. порівняно з 2,5 млрд дол. у лютому, і станом на 1 квітня обсяг резервів становив 15,1 млрд дол., що відповідає рівню фінансування імпорту майбутнього періоду протягом двох місяців.

Як повідомляв УНІАН, зведений платіжний баланс України в січні-лютому 2014 року зведено з дефіцитом у 4,1 млрд дол. США проти профіциту в 1,7 млрд дол. США роком раніше, зокрема в лютому дефіцит становив 2,2 млрд дол.

Зведений платіжний баланс України в 2013 році зведено з профіцитом у 2,021 млрд дол., тоді як за 2012 рік платіжний баланс був зведений із дефіцитом 4,175 млрд дол.

Читайте такожНацбанк очікує скорочення дефіциту поточного рахунку до 4,5%