МВФ перечислил деньги Украине / REUTERS

Міжнародний валютний фонд перерахував Україні перший транш кредиту в об'сязі 3,19 млрд дол. у рамках виконання раніше схваленої дворічної програми співробітництва, повідомили УНІАН у прес-службі Національного банку України. 

«Так, ми одержали транш 3,19 млрд», - повідомили в прес-службі, відповідаючи на запит агентства. 

Читайте такожУкраїна при співпраці з МВФ не повинна озиратися на Росію - аналітик

Відео дня

Раніше міністр фінансів України Олександр Шлапак зазначав, що Україна чекає перший транш кредиту в період з 5 по 8 травня. 

Дворічну програму співробітництва між Україною і МВФ в обсязі 17 млрд дол. було схвалено радою директорів фонду в ніч на 1 травня.

МВФ є ключовим кредитором України. Активні переговори з Фондом були відновлені із зміною уряду – в березні поточного року. Нова дворічна програма співробітництва є безпрецедентною за обсягами кредитування для України. У той же час, умови отримання кредиту є жорсткими: у поточному році МВФ має намір тричі провести оцінку економічних перетворень в країні, яка включатиме не лише моніторинг ситуації, а й також аналіз результатів роботи ключових міністерств і відомств, включаючи Мінфін, Нацбанк, Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Державну податкову і Митну служби. Також МВФ проаналізує ефект вже ухвалених урядом рішень про підвищення тарифів на газ і тепло для населення, перехід на політику гнучкого валютного курсу, зміну підходів і організації в системі державних закупівель. 

У разі, якщо МВФ визнає результати роботи уряду в частині проведення економічних реформ задовільними, Україна зможе за підсумками 2014 року одержати від МВФ у цілому 7,4 млрд дол., а також розмістити державні бонди на загальну суму 3 млрд дол. Крім того, Україна дістане доступ до міжнародної фінансової допомоги, яка вже обіцяна урядами країн Євросоюзу, США і Японії, а також міжнародними фінансовими організаціями, включаючи Світовий Банк і Європейський Банк реконструкції та розвитку.