Кипр снял последнее ограничение на транзакции местных банков / bankofcyprus.com.ua

На Кіпрі оголошено про скасування останнього обмеження на операції місцевих банків усередині країни. Міністерство фінансів республіки повідомило, що відтепер клієнтам однієї кредитної установи дозволяється відкривати рахунки в іншому банку. Однак суворі заходи контролю за переведенням капіталів кіпрськими банками за кордон, продовжують діяти, повідомляє Прайм.

Мінфін зняв останнє обмеження після того, як 14 місяців тому, в березні минулого року уряд був змушений прийняти вимоги ЄС і МВФ щодо безпрецедентної "стрижки" незастрахованих депозитів у двох найбільших банках країни з метою рекапіталізації системного для економіки острова Банку Кіпру та проведення глибокої реструктуризації банківської системи. В обмін влада отримали кредит у 10 млрд євро, необхідних для запобігання дефолту.

Ця безпрецедентна міра викликала шок на Кіпрі і призвела до закриття майже на два тижні всіх банків країни і до подальшого введення жорстких обмежень на операції кредитних організацій з метою не допустити виведення їх клієнтами коштів за кордон. Протягом року поступово ці обмеження пом'якшувалися і сьогодні були повністю зняті.

Відео дня

Читайте такожДержборг Кіпру за рік збільшився до 111,7% ВВП

Поки залишається незрозумілим, як довго будуть зберігатися суворі обмеження на закордонні транзакції кіпрських банків. Російські і багато інших іноземних банків, що працюють на острові, були виведені з-під дії обмежувальних заходів ще минуломого року.

В країні залишаються в дії обмеження на переказ коштів за кордон через кіпрські банки, а також заборона на вивезення понад 3 тис. євро пасажирами авіарейсів, що виїжджають з країни.