REUTERS

Місія ключового кредитора України - Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка прибула в Україну 24 червня для оцінки виконання програми співпраці, проаналізує поточний стан виконання бюджету за січень-травень 2014 року, перспективи до кінця року, а також сфокусується на реформуванні економіки, повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

«Особлива увага буде приділена стану реформування економіки і питанню виконання показників бюджету. Зокрема, місією буде проаналізовано як поточний стан виконання бюджету (січень-травень 2014), так і в перспективі до кінця року», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, у першу чергу місія МВФ має намір визначити стан виконання структурних маяків на кінець травня.

Відео дня

У Мінфіні повідомили, що українська сторона готова до відкритого діалогу і співпраці. Крім того, за даними відомства, зараз міністерство веде активну роботу з формування проекту бюджету на 2015 рік.

За даними міністерства, наприкінці тижня запланована зустріч заступника директора Європейського департаменту МВФ Пола Томсена і міністра фінансів Олександра Шлапака, під час якої обговорюватимуться всі поточні питання першого перегляду спільної з МВФ програми «Stand by». За підсумками місії МВФ має бути підписаний Меморандум про економічну політику.

Читайте такожМВФ вітає призначення Гонтаревої головою НБУ

Як повідомляв УНІАН, місія МВФ під керівництвом Миколи Георгієва прибула в Україну у вівторок, 24 червня, для зустрічей з владою і оцінки виконання дворічної програми кредитування української економіки обсягом 17 млрд дол.

Наприкінці квітня Рада директорів МВФ схвалила дворічну програму кредитування економіки України в обсязі 17 млрд дол., що передбачає проведення в обмін на кредити широкого спектру реформ, включаючи реформи в банківському секторі, енергетиці і системі державних фінансів. Україна одержала перший транш коштів в обсязі понад 3 млрд дол. на початку травня. 

На початку червня в Україну прибула консультаційна місія МВФ, учасники якої вже провели зустрічі в уряді і низці відомств, включаючи Державну фіскальну службу, що об'єднує податкову і митну служби. Як очікується, такі місії працюватимуть в нашій країні кожні два місяці. Їх завданням стане оцінка прогресу роботи уряду на шляху реформ, а також надання консультаційної допомоги. 

Нинішня - оцінна місія до кінця липня представить оцінну доповідь на засіданні Ради директорів МВФ, і вже за результатами засідання Україна одержить або не одержить другий кредитний транш. Йдеться про близько 1,4 млрд дол. Час можливого надання грошей – кінець липня - початок серпня.

МВФ вже заявив, що має намір продовжувати співпрацю з Україною в рамках дворічної програми стенд-бай і розраховує на широкий діалог з новообраним президентом України Петром Порошенком, а також на плідну співпрацю з новим головою Національного банку – Валерією Гонтаревою, яка була призначена на цю посаду рішенням Верховної Ради 19 червня.