Нацбанк повысил ставку однодневного рефинансирования вслед за учетной / Фото УНИАН

Національний банк України з 17 липня підвищив ставку за кредитами «овернайт» під забезпечення державними цінними паперами на 3 п.п. - до 17,5% річних, повідомляється на сайті регулятора.

Нагадаємо, що правління Національного банку України прийняло рішення з 17 липня підвищити облікову ставку на 3 п.п. до 12,5%.

Читайте такожНацбанк пояснив підвищення облікової ставки до 12,5%

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, останній раз регулятор переглядав рівень облікової ставки в квітні цього року, підвищивши її рівень з 15 квітня на 3 п.п. до 9,5%.

У 2013 році Нацбанк заявляв про наміри поступово знижувати облікову ставку і протягом року проводив таке зниження двічі: до 6,5% з 13 серпня і до 7% з 10 червня, в результаті чого також знижувалися ставки за кредитами рефінансування НБУ.

Відповідно до закону про Національний банк, облікова ставка є одним із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир вартості залучених і розміщених грошових коштів. Облікова ставка є базовою щодо інших процентних ставок НБУ і використовується одночасно як засіб реалізації грошово-кредитної політики та орієнтир вартості грошей. З травня минулого року вартість основних операцій з рефінансування, зокрема, щотижневі тендери на строк до 14 днів, визначається на основі облікової ставки.